Крупањ пет година после поплава

Један изгубљен живот, педесет порушених и три стотине оштећених кућа. Двеста активираних клизишта, 25 срушених мостова. То је биланс након мајских поплава 2014. године у Крупњу, малој општини, која је у неколико дана претрпела штету процењену на милијарду и по динара.

Урушени помоћни објекат у насељу Жарковача, једини је подсетник да је Крупањ у мајским поплавама 2014. године био готово сравњен са земљом. Сада мирни, а тада разарајући потоци, преко ноћи порушили су мештанима све што су годинама стварали.

"Тешко је то поднети кад си имао све, а одједном нестане ти сав капитал који си имао. Кућа, ствари, све сам изгубио у једном дану", каже Радивоје Милановић из Крупња.

"Не спавамо пола ноћи, чим мало почни да јечи река, тако смо заплашени. Било је грозно, нама је однело све зграде, све живо, мало је фалило нову кућу да нам однесе коју смо тек уселили", каже Рада Мијић из Красаве.

Са јаловишта некадашњег рудника "Столице", тог кишног маја, у реке се излило 80 хиљада кубика тешких метала, чиме је причињена једна од највећих еколошких катастрофа у том крају. Због присуства гвожђа и антимона, Костајничка река, све до санације завршене пре две године, била је сиве боје.

"Године 2014. изгледало је врло страшно, сав онај муљ из јаловине се сливао доле, и сада после пет година, осећамо се сигурније", каже Љиљана Јовановић из Костајника.

Након поплава, у Крупњу су убрзано кренули радови на реконструкцији. Све породице чије су куће биле оштећене или порушене, добиле су нове домове, или им је додељена новчана накнада. Изграђено је девет нових мостова, реконструисани су путеви. Радило се и на превенцији.

"После 2014. године Крупањ много спремније дочекује веће количине падавина. Доста се урадило на превенцији, пре свега ту мислим на чишћењу речних корита, утврђивању обалоутврда, као и на изградњи бујичних преграда. Тако да, сматрамо да се не би толике штете могле да догоде приликом неких обилнијих падавина", каже Милорад Симић, начелник Општине Крупањ.

Све што је у Крупњу тог маја порушено, у међувремену је обновљено. Ипак, сваку кишу, мештани кажу, дочекују са стрпњом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво