Нови Правилник о заштити од пожара, шта чека угоститеље

Крајем марта на снагу је ступио нови Правилник о техничким нормативима за заштиту угоститељских објеката. Њега су дужни да поштују кафићи, ноћни клубови и ресторани.

Када чују звук за узбуну, запослени у угоститељским објектима требало би да одреагују као ватрогасци а томе их, најмање једном годишње, кроз теорију и праксу уче професионалци према програму који је одобрио МУП.

"Практични део значи да ћемо узети плех, сипати воду у бензин, упалити, узети С апарат и лица која су присуствовала обуци да активирају апарат. Има ресторана где су људи стручно и квалитетно обучени и могу да кажем да ће у датом тренутку реаговати како треба", наводи Радиша Трнавац, председник Добровољног ватрогасног друштва Вождовац.

Једна од првих ствари која се учи на противпожарној обуци је како се користи апарат за гашење пожара и то су дужни да знају сви који су запослени у угоститељским објектима. Такође, на овим обукама учи се и о евакуацији, а стечено знање проверава се на сваке три године.

Осим особља обученог да реагује у случају пожара, локали који организују забаве а примају више од 150 људи, морају да унајме пожарне спасиоце. Надлежни најављују ригорозне контроле и у погледу дозвољеног броја гостију.

"Можда ту неко погрешно тумачи и мисли да ће наши инспектори ићи сваке ноћи и бројати госте. Власници односно корисници објаката по Закону о заштити од пожара дужни да спроводе све мере па и да преброје своје госте. Ми ћемо вршити контроле, тамо где се установи да се то не поштује ми ћемо предузимати одређене мере да то санкционишемо", наводи Иван Зарев, начелник Управе за превентивну заштиту.

Лекције из Новог Сада 

Да су санкције делотворне најбоље показују новосадски угоститељи, који су лекцију о противпожарној заштити научили после трагедија у дискотеци "Контраст" и кафићу "Лаунџ".

"Једино шта јесте проблем то је велика миграција односно мењање запослених у угоститељским објектима и ту се јавља проблем који морамо да решавамо", наводи Драган Станојевић, председник Удружења угоститеља Новог Сада.

У Пословном удружењу хотелијера и ресторатера Србије наводе други проблем.

"Без обзира што постоје хидрантске мреже, уколико нема довољно капацитета воде онда нормално да неће бити у функцији. Када је у питању град и локална инфраструктура потребна је помоћ у доводу, напајању водом. Оно што је веома важно када је противпожарна заштита у питању поред тог људског фактора битна је и сама техника – стално сервисирање, дотеривање, праћење напона електричне енергије тако да не би ни дошло до пожара", наводи Георги Генов из Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије.

То на годишњем нивоу са све обуком кошта нешто више од 20.000 динара, па се потенцијални немар власника и закупаца локала из финансијских разлога не може и не сме оправдати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи