Потребна још једна родитељска кућа, хуманост изнад профита

У Београду постоје три родитељске куће за смештај породица деце која се лече од карцинома. У њима има места за 13 породица, што није довољно. Зато су Удружење оболелих од карцинома НУРДОР и "Мастер кард" покренули кампању за још једну родитељску кућу у којој би се обезбедио смештај за још 20 породица. Као и много пута до сада, РТС подржава и ову хуманитарну акцију.

Немања је имао седам година када му је дијагностикован рак костију. Из родног Ниша морао је на лечење у Београд. После 25 хемиотерапија за три године и ампутације обе ноге, Немања је излечен и данас је један од најтрофејнијих српских пливача с инвалидитетом.

Године лечења, сећа се, за њега и његове родитеље, нису биле нимало лаке. 

"Моји родитељи су имали срећу да смо имали рођаке у Београду тако да су они боравили код њих. Верујем да би много било боље да је тада постојала родитељска кућа. Kанцер је болест која се лечи дуго, по пар година зна да траје лечење, тако да је нама било изузетно тешко јер смо из Ниша, а неко треба три године да борави у Београду", рекао је Немања Тадић.

За родитељску кућу, на Сењаку, уговор с градом је истекао и неизвесно је да ли ће бити продужен. За нову, у којој би било места за још 20 породица, тражи се простор и помоћ свих који могу да учествују. 

"Ради се о томе да је Београд и тржиште некретнине у Београду веома скупо, није лако наћи објекат те величине који је нама потребан. Важно је да објекат буде близу болнице како би могли да неометано да реализујемо транспорт деце и породица сваки дан на терапије и назад до куће, тако да су заиста потребна велика средства", каже Тамара Кларић, председница Удружења НУРДОР.

Велике компаније у свету одавно су свесне своје одговорности према грађана и радо уступају део профита за опште добро.

"Негде смо врло поносни што можемо да дамо пример и другим компанијама да ставе овакве активности испред пословних циљева или да их доведу у везу, јер дефинитивно треба бити покретач позитивних поромена", каже Јелена Ристић, директорка "Мастер карда" за Србију, Црну Гору и БиХ.

"Мислим да је, како привредном сектору, тако и грађанима, јако важно да када знају да су негде уложили новац или време као волонтери, јако важно да виде резултате тога што смо урадили заједно", наводи Тамара Кларић.

Прошле године у Нишу је отворена нова болница дечије хематоонкологије, најсавременија на Балкану - управо захваљујући помоћи друштвено одговорних компанија и грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи