"Прогон" азбеста – државни пројекат

Азбест, који може да изазове рак плућа, од 2007. године је забрањен као грађевински материјал. Још га има у старим, и јавним и приватним објектима, па је и покренут Национални пројекат трајног уклањања азбеста.

Азбест је до 70-их година прошлог века имао широку примену као противпожарни и изолациони материјал. Стављане су и азбестне плоче на кровове а има га и у старим водоводним цевима. Штетан је јер током временом мења структуру.

"Када дође до промене структуре, да ли је то механички или због временских прилика, које имају утицај на азбестне материјале, долази до ослобађања азбестних влакана", објашњава стручњак за азбестни отпад Небојша Стоиљковић.

Упозорава да удисање азбестних влакана може да изазове велике последице по људско здравље.

Први задатак је да се што пре уради Национални регистар азбестних објеката са подацима о локацији, количини, али и његовом безбедном одлагању.

"Циљ пројекта је да се азбест мапира на целој територији Србије, да се уради Инвентар азбеста и заједно у партерству са компанијама са дирекцијама стамбене градње у крене у процес његовог уклањања", наводи Синиша Митровић из Центра ПКС за циркуларну економију.

Тај посао радиће специјално обучени тимови у чему им помажу холандски стручњаци. Обуке су већ почеле.

Није сваки азбест подједнако опасан

Хери Вонк из холандске компаније "Кива" каже да азбеста има свуда у Европи и да је његова употреба регулисана законом. "Ми смо ту да помогнемо Србији да се то и овде уради како треба", додаје Вонк.

Указује да важно да се зна где је азбест уграђен јер, како каже, није сваки азбест подједнако опасан. "Треба решавати проблеме према приоритету у складу са прописима", додаје Вонк.

Синиша Митровић очекује да цео посао потраје десет година.

"Уверен а сам да у овом тренутку постоји јак концензус у Влади Србије да овај пројект крене", каже Митровић.

Посао ће се финасирати из више домаћих извора, рачуна се и на средства из Европских фондова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво