Подршка предлогу да се кинески језик учи у свим гимназијама

Национални просветни савет дао је позитивно мишљење на програм кинеског језика и цивилизације. Тиме су створени услови да се у свим гимназијама у Србији кинески језик од јесени учи факултативно. На потезу је министар просвете који треба да потпише одлуку, после чега ће програм бити и објављен.

Међу школама у којима се учи кинески језик је и Основна школа "Вук Караџић" у Лесковцу.

"Волимо како наставница ради са нама, кроз неке игрице и кроз неке начине ми лако учимо кинески језик", каже ученица Анастазија Радојчић.

Наставница која предаје кинески језик у лесковачкој школи ОШ "Вук Караџић је Шутинг Гуо.

"Ђаци су веома паметни. Пуни интетесовања и енергије да сазнају што више о Кини", каже Шутинг Гуо.

У Србији тренутно кинески језик учи 2.000 ученика у 64 основне и средње школе. Од јесени, тај број могао би да буде већи јер се гимназијалцима пружа могућност да кинески уче све четири године.

"Имамо помоћ и НР Кине која нам је послала 24 своја наставника за реализацију свега овога. И у средњим стручним школама - око 13 школа у Србији имају факултетивно изучавање кинеског језика јер повезивање са тржиштем рада односно са приведом која је све јача и потребе те привреде изискују и знање кинеског језика", објашњава Александар Пајић, посебни саветник у Министарству просвете.

Програм је и шанса за упошљавања и наших синолога, сматрају филолози.

"Када говоримо о стручној оспособљености, ја исто мислим да наша земља као једна од ретких у региону која поседује групу за кинески језик, књижевност и културу, преко 40 година. Јесте ишколовала кадар који може да се укључи у овај пројекат. А ја бих јако волео да то заживи и у основним школама и да онда наше образовање добије тај пуни круг", истиче проф. Радослав Пушић, наш угледни синолог и директор Института Конфуције у Београду.

За учење кинеског језика предвиђена су два часа недељно, а оцена неће улазити у просек.

Осим кинеског, гимназијалци ће факултативно моћи да уче и шпански и руски језик, а у припреми су програми за корејски и грчки језик.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи