Чудесни Ртањ ново заштићено подручје

Завод за заштиту природе Србије прогласиће још три нова заштићена подручја – Специјални резерват природе "Ртањ" и споменици природе "Тупижничку леденицу" и "Пећински систем Самар".

У Србији се о природи организовано и законски брине од 1948. године. Исте године основан је Завод за заштиту и научно проучавање природних реткости Србије. 

Послове заштите првих година рада Завода обављала је екипа од три стручњака, да би се временом Завод развијао као установа, који је усмеравао своју активност према заштити подручја, а не само према заштити природних реткости. 

Директор Завода Александар Драгишић рекао је за РТС да у Србији постоји 461 заштићено подручје, односно 7,61 одсто територије, што је, како каже, недовољно. 

Како би се одређено подручје прогласило за заштићено неопходно је да сама природа тог подручја буде специфична, да поседује одређене биљне и животињске врсте које обитавају спефично за ту област, објаснио је Драгишић.

Поводом 71. рођендана рада, Завод за заштиту природе Србије прогласиће још три нова заштићена подручја – Специјални резерват природе "Ртањ" и Споменици природе "Тупижничка леденица" и "Пећински систем Самар".

"Ртањ је планина која захвата једно велико подручје, тамо обитава 89 врста птица, 20 врста слепих мишева. Специфичан је и по биљном и животињском свету", истакао је Драгишић.

Значајан сегмент у раду Завода је и укључивање заштићених подручја у међународне мреже, као и упис тих подручја на листу светских природних добара. 

"Увек је веома значајно када Унеско прихвати неко подручје, тј. стави под своју заштиту, таква реклама превазилази национални ниво, то је онда светски ниво и веома значи", рекао је директор Завода за заштиту природе.

Израда Црвених листа и Црвених књига Србије такође је значајан сегмент рада Завода за за заштиту природе.

Црвене књиге флоре и фауне представљају нарочита дела чији је основни циљ да прикупе и прикажу комплексну проблематику стања и заштите угрожених врста и да то представе, не само научној, већ и широј јавности. 

"Први смо у региону по том питању. Сада смо издали још два издања "Птице Србије" и "Првокрилци", рекао је Драгишић и додао да Црвене књиге с једне стране представљају успех, а да је с друге стране жалосно што их издају, јер Црвене књиге представљају врсте у изумирању. 

број коментара 0 Пошаљи коментар