Ко ће сести за волан градског аутобуса

Градско саобраћајно предузеће Београд морало је да распише јавни тендер за нове возача. Плата је 45.000 динара, уз услов да раде две године.

Заменик директора Техничке школе ГСП-а Душан Тучић указује да њихови ђаци имају више часова него они који похађају остале средње саобраћајне школе.

"Они имају одличну технику вожње, одлично владају возилом и могу да буду безбедни и сигурни у саобраћају", рекао је Тучић.

Директорка школе Марија Вучинић истиче да ђаци добијају знање о моторним возилима, регулисању безбедности саобраћаја, начину како се попуњава документација у саобраћају, обезбеђивању терета у транспорту.

Иако ју је одавно основао, градски превозник нема уговор о директном запошљавању, мада имају заједничке кабинете, предаваче и предност при запошљавању.

Интересовање за упис ове школе је велико. Сваке године могло би да се упише једно одељење возача и мајстора више. Они би после лако нашли посао, јер возачи толико напуштају Србију да их градски превозник тражи јавном набавком, односно европска компанија му уговором тражи и одабира возаче бар на две године.

То кошта и послодавца и возаче – то је неформално усавршавање по принципу одабира и добијања сертификата. Неки кажу да се тако још више убрзава одлазак.

Како успорити одлазак возача 

У школи су уверени да се одлазак може успорити, одужити на више година, али и да је потребно имати више поверења у ђаке који уз диплому одмах стичу и дозволе за возаче аутомобила и камиона. И то кроз школовање које је велика олакшица за родитеље, с обзиром на то да деца и долазе из сиромашнијих породица.

Директорка Вучинић сматра да би послодавци лакше могли да дођу до возача и мајстора када би потписивали уговор.

"Стипендирати их од почетка њиховог школовања, са потписивањем уговора за одређени временски период који ученик, односно запослени, мора да спроведе", истиче Вучинићева.

Њен заменик сматра да ђацима треба да се омогући да добију дозволу Д категорије.

"Као што могу полиција, војска и ватрогасци да полажу са 21 годином за Д категорију, треба дати могућност и нашим ученицима, јер Ц добијају са 18 година", истакао је Тучић.

Кад је мотив плата не може се зауставити одлазак из региона јер и из богатијих средина одлазе у још богатије, али се може пробати са успоравањем, док се и овде не побољшају зараде и услови.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво