УСТ подржава предложене измене Кривичног законика

Удружење судија и тужилаца Србије очекује усвајање Предлога измена и допуна Кривичног законика у Скупштини Србије и његово ступање на снагу у најкраћем року јер како наводи у саопштењу, он представља добар темељ за даљу превенцију вршења кривичних дела.

Удружење је посебно подржало измене које су проистекле из иницијативе Фондације "Тијана Јурић" које предвиђају казну доживотног затвора за најтеже облике кривичних дела, као што су тешко убиство, силовање, обљуба над немоћним лицем и обљуба над дететом, када су извршена према детету, малолетном лицу, бременитој жени и немоћном лицу.

У саопштењу УСТ истиче да је Фондација "Тијана Јурић" постигла велики успех јер је изворне идеје грађана у сарадњи са ресорним министарством и представницима струке, "довела на корак од тога да постану стварност и саставни део правосудног система".

УСТ је свој допринос дало унутар радне групе која је радила на овим изменама и очекује да оне дају резултате у области даљег сузбијања криминала, тако и у решавању питања која хронично муче правосудни систем деценијама уназад.

У саопштењу наводе да предстојеће измене КЗ треба да прати даљи рад на унапређењу извесности кажњавања учинилаца и јачање свих капацитета правосудног система, све у интересу грађана и друштва у целости".

У Скупштини Србије у току је расправа о предложеним изменама, а следеће седмице очекује се гласање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво