СОС Дечија села – сигурност и дом пун љубави

Обележава се Међународни дан породице, а један од циљева Фондације СОС Дечија села јесте оснаживање породица како не би дошло до њиховог раздвајања. Готово 5.500 деце расте у хранитељским породицама, 600 у институцијама, а најчешћи разлог измештања из породица јесте неадекватна родитељска брига.

"Сиромаштво никада не може бити једини разлог због којег се дете измешта из породице, него је у питању више фактора као што су занемаривање, запостављање, злостављање и злоупотреба", поручује Катарина Крстајић из Фондације СОС Дечија села и додаје да се према Конвенцији Уједињених нација измештање деце чини као последња акција у најбољем интересу детета.

Фондација СОС Дечија села ради на јачању породица у Нишу, Обреновцу, Београду и у Земуну кроз индивудалне и групне радионице. Крстајићева наводи да су акције које Фондација пружа у знатној мери резултирале оснаживањем породица у самосталној бризи за децу.

Сарадња Фондације са центрима за социјални рад, државним институцијама и школама је добра, а дешава се и да породице долазе саме како би затражиле помоћ, истиче Кстајићева.

СОС Дечије село у Краљеву представља део програма Фондације који је фокусиран на рад с децом која не одрастају уз биолошке родитеље.

"Оно што је најважније за дете поред сигурности и заштите, јесте да оно има дом пун љубави. То је оно о чему ми бринемо, о чему брину наше СОС маме. Ми имамо један СОС родитељски пар, 14 кућа, 14 породица и деведест осморо деце", наводи Катарина Крстајић и истиче да бројни тим логопеда, психолога, педагога и социјалних радника ради индивидуално са децом, што доводи до бољих резултатата него што је то случај у државним институцијама.

"Наше куће су сазидане уз подршку нашег оснивача – Међународне организације СОС села. То је јако скуп вид бриге, али квалитетан. Ово је јединствен концепт у Србији и само у Краљеву имамо СОС дечије село", наводи и она и додаје да за сада нема индиција да ће села бити још негде у Србији, али да се у Краљеву налазе деца из целе земље.

Брига Фондације о деци састоји се од три фазе – СОС дечијег села у Краљеву, СОС заједница младих, и програма полусамосталаног живота. Крстајићева истиче да су и деца и млади од 26 година део овог програма, али да веза деце и СОС мајки траје читав живот.

Посебност рада Фондације огледа се и у томе што се води рачуна да деца остану са својом браћом и сестрама, уколико су изузета из биолошке породице, док шесторо деце може бити у једној породици.

Крстајићева истиче да грађани пружају финансијску подршку али и да су "наши људи навикли да помажу једнократно".

"Редовна месечна донација нам је од јако великог значаја. Ми имамо кампању Које је боје срце твоје тако да сви грађани који желе могу да редовним месечним донацијама у износу који њима одговара помогну наш рад", наводи Крстајићева.

Фондације СОС Дечија села обележиће Међународни дан породице на више локација, а од 17 часова организована је прослава на Ташмајдану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво