Успеси ђака Математичке гимназије сигуран пут до престижних универзитета

Годинама уназад велики број матураната Математичке гимназије наставља школовање у иностранству. Тако ће и ове њих десетак отићи на најпрестижније светске универзитете. За разлику од претходних година, неки од њих се и враћају по завршетку школовања и своје знање несебично преносе новим генерацијама математичара.

Алекса је две недеље провео у Америци како би одлучио на ком ће универзитету студирати математику. Уместо првобитно планираног Харварда, каже, уписаће Принстон.

"Зато што ми се чини да је тамо некако најбоља атмосфера за студирање математике и просто због броја математичара који се тамо баве математиком и због свих услова које човек тамо има. И због тога што сте тамо некако у центру свих дешавања. Један од најпознатијих часописа – Анали математике се управо води из Принстона. И кад сте тако у једном центру математике мислим да имате највећу могућност да научите и напредујете", каже Алекса Милојевић, матурант Математичке гимназије у Београду.

Павле је одлучио да студира у Србији.

"Одлучио сам да упишем Математички факултет у Београду и Рачунарски факултет приватни у Београду. Нисам се пријављивао за иностранство, можда пре или касније евентуално неке додатне студије у иностранству", истакао је Павле Мартиновић, матурант Математичке гимназије у Београду.

И ове године десетак матураната Математичке гимназије наставља школовање у иностранству, потврђују у школи, јер успеси ђака поштују се и изван наших граница.

"У свету су препознати ови резултати и сви они са респектом говоре о ученицима Математичке гимназије. Међутим, сјајна је ствар када се неки од њих у једном тренутку, да ли одмах када заврше факултет или докторирају, да се бар неки од њих, а све више има таквих примера, врате у Србију да помогну развоју наше науке и нашег читавог система овде", сматра Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду.

А пре одласка и ова генерација окушаће се на домаћем изборном такмичењу, па на Међународној математичкој олимпијади у Лондону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара