Флајери верских заједница исти као и рекламе за пљескавицу

Леци верских заједница којима пропагирају своје учење, најчешће завршавају у сандучићима. За закон су оне исто као и рекламе водоинсталатера или доставе хране. Закон такође прописује да се мора поштовати право на опредељење вере и да није дозвољено ремећење јавног реда и мира. Али не и начин на који ће верске заједнице пропагирати своје учење.

Даниел је рођен у Америци, али има фамилију у Србији. Са женом и петоро деце дошао је у Београд како би проповедао, како каже, библијско хришћанство. Летке о свом учењу убацује у поштанско сандуче да не би узнемиравао људе.

"У суштини ја сам сам и немамо групу итд. Ако добијемо групу људи онда ми ћемо пратити оно што је по закону, зато што смо људи који су послушни. Ја сам мирољубив човек и ја желим оно што је најбоље за друге", каже Даниел из ФОШ "Библијско спасење".

Кућа мира постоји у Србији већ десет година. Имају своју зграду, плаћају порез и све дажбине. Пастор је дипломирао политичке науке и докторирао теологију у Нигерији, где је и седиште "Искупљене хришћанске цркве Божије".

Како каже, његова црква заступљена је у више од 190 земаља у свету. У Србији су регистровани као хуманитарна организација.

"Ми смо регистровани као невладина организација, добротворно хуманитарно удружење – Кућа мира. То је хришћанска хуманитарна организација. Имамо веб сајт, имамо страницу на друштвеним мрежама, ту нас људи виде и тако промовишемо наше програме или међусобним контактима", објашњава пастор Олувасегун Осунсакин из "Куће мира".

Да би се регистровала црква или верска заједница потребно је сакупити 100 потписа и ускладити документацију са нашим Уставом и законима.

"Да би имали више присталица они морају да нађу начин да се представе народу у позитивном смислу онима које би желели да приволе да буду чланови њихове верске заједнице. То је кроз само деловање. Да ли ће они ићи са убеђивањем, то обично раде људи са комшијама. Ми имамо у једном месту по неколико цркава и верских заједница регистрованих. Не постоје нека правила униформна како они могу да делују", истиче Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

Закон прописује да се мора поштовати право на опредељење вере и да није дозвољено ремећење јавног реда и мира. Али не и начин на који ће пропагирати своје учење.

"Закон то питање није решио, али то је као и свако друго оглашавање. Знате, свако ко жели на тржишту нешто да понуди он нађе начин, да ли ће да вам да информацију преко поштанског сандучета, ако може да уђе у зграду, или ће да закупи простор у неком о дневних листова и да убаци летак са информацијама о свом деловању, то је један од начина", наводи Радојевић.

Још 1856. године донет је Први указ о деловању верских заједница. Поред Српске православне и Римокатоличке цркве, Јеврејске и Исламске заједнице, Евангеличка и Реформатска црква спадају у традиционалне. У Србији тренутно постоје 32 регистроване цркве и верске заједнице.

број коментара 0 Пошаљи коментар