РХМЗ понавља упозорење на падавине, очекује се пораст нивоа Саве

Од данас па све до 17. маја у Србији се очекују обилне кише. Штаб за ванредне ситуације већ је у приправности. Помоћник директора РХМЗ-а Славомир Стевановић рекао је за РТС да се може очекивати пораст нивоа Саве, али да вероватно неће бити проглашена ванредна одбрана од поплава.

Славомир Стевановић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да су анализе из претходних дана указивале на значајне падавине данас, али да ће се оне ипак десити у току ноћи и да ће потрајати до 15. или 17. маја.

Наводи да је то с једне стране добро јер има довољно времена од претходних падавина да вода сиђе у реке и да дође до исушивања сливова како би се повећао капацитет за пријем нових падавина.

Међутим, како је рекао Стевановић, најаве указују да би ситуација на Сави могла да буде озбиљнија и да се врх таласа у Србији очекује у четвртак или петак.

Наводи да Шабац има деоницу која је осетљива на велике воде и да ће у том граду вероватно бити проглашена редовна одбрана од поплава, али да су мале шансе да се прогласи ванредна одбрана.

Стевановић каже да је над регионом снажан циклон који малим померањем може да изазове значајније падавине на некој територији где се то није очекивало.

Највише кише у западној и централној Србији 

По прогнозама, највише падавине се очекује у северозападној Босни и то ће бити центар интензивних падавина.

Истиче да постоји могућност да неки крајеви источне Србије добију велике локалне падавине, али да би оне могле да обухвате неки поток или речицу.

Највеће падавине очекују се у западној Србији, па затим у централној Србији.

Међутим, Стевановић каже да ће оне бити развучене и да се интензивна киша очекује сутра и у среду.

Говорећи о могућности поплава на бујичним токовима, Стевановић каже да су оне од маја до јуна увек могуће и да не могу да се предвиде.

Када је реч о стању на Дунаву, Стевановић каже да Дунав опада и да може да прихвати све количине воде које се очекују.

Упозорење РХМЗ-а 

Републички хидрометеоролошки завод претходно је поновио упозорење да се од данас до петка очекује велика количина падавина у Србији.

Очекује се да данас и сутра укупна количина падавина у већини места буде од 20 до 40, а у западној Србији, Срему и Бачкој око 60 литара по квадратном метру.

Водостај река је у умереном и већем порасту. Надлежне службе дежурају уз највиши степен приправности. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво