Садашњи и бивши пацијенти заједно о важности трансплантације

Удружење грађана "Заједно за нови живот" подсетило је у Бору на то колико су важни трансплантација и донирање органа. За многе је то једини начин да наставе живот. Према новим прописима, није потребна донорска картица, већ само сагласност породице да се после мождане смрти донирају органи.

Због аутоимуног обољења јетре Славица Обрадовић из Београда чека одговарајућег донора и шансу да настави нормалан живот. "На листи сам већ четири године за трансплантацију и позивана сам већ четири пута, али ја одустати нећу од моје борбе за живот", каже Обрадовићева.

Они који већ имају трансплантиране органе, подршка су људима који чекају на операцију.

"Пре годину и по дана добио сам ново срце. То је веома леп осећај кад знате да ћете да добијете нову шансу за нови живот и неки нови почетак", каже Дане Љубић из Београда.

Тај нови живот, истиче Драгана Флорић из Бора, не може да се упореди са животом који је био препун бола и туге. "Једноставно, много је квалитетнији", наглашава она.

Удружење "Заједно за нови живот" окупља оне који су трансплантирани, али и пацијенте који чекају трансплантацију. Придружили су им се и стручни тимови који помажу у овом сложеном процесу.

"Наша идеја је била да у директном контакту с нашим суграђанима, с нашим становништвом, можемо на прави начин објаснити колико је хуман гест донирања органа", каже Младен Тодић, председник удружења "Заједно за нови живот".

Пресађивање јетре ради се успешно у Србији. "Имамо заиста добре резултате. Исходи су нам одлични, зато што радимо као један тим, имамо доступне све лекове који су било где у свету, у било ком трансплантационом центру на располагању", каже Милица Ћулафић, консултант за терапију у тиму за трансплантацију јетре.

Према новом програму, од 2013. године код нас су урађене педесет две трансплантације јетре, а на пресађивање овог органа чека педесетак пацијената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи