Звезда параде у Нишу биће руски тенк Т-72

Поводом Дана победе сутра ће у Нишу бити одржана војно-полицијска парада "Одбрана слободе". Најављено је учешће више од 4.000 војника и полицајаца, 380 возила и 40 ваздухоплова. Премијерно ће бити приказан и руски тенк Т-72, који ћемо добити војнотехничким споразумом, каже за РТС министар одбране Александар Вулин.

Александар Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће припадници МУП-а и Војске Србије у Нишу показати чиме су опремљени, шта могу и шта умеју.

"Имаћемо велико задовољство да читавој Србији покажемо руске тенкове Т-72, које ћемо добити у оквиру војнотехничког споразума који је постигнут између председника Александра Вучића и Владимира Путина, и којим ће наше оклопне јединице бити значајно унапређене и ојачане", рекао је Вулин.

Додао је да ће грађани имати прилику да виде и производе домаће одбрамбене индустрије.

"Приказаћемо и 'шумадију', 'мораву' и 'пасарс' и 'алас'... Све оно што наша одбрамбена индустрија ради са бројним модификацијама у неким од система који су већ ушли у наше наоружање и који су у прототипу и који тек треба да прођу одговарајућу техничку процену и постану део нашег наоружања", рекао је Вулин.

Истиче да ова парада треба да нас подсети шта смо све дали за слободу.

Како каже, парада се одржава у Нишу по одлуци врховног команданта Војске Србије, јер је Ниш један од најстрадалнијих градова – и у Другом светском рату и у ратовима који су дошли после.

"Не треба заборавити да је Ниш имао страшне цивилне жртве током НАТО агресије, али исто тако и велике жртве и допринос у борби за слободу у свим ратовима које год је Србија водила", рекао је Вулин.

Напоменуо је да Србија није само Београд, те да је Ниш велики и важан град који заслужује да у њега дође читава држава и пред њима покаже колико је унапредила своју војску.

На паради и ветерани деведесетих

Коментаришући то што ове године на паради први пут учествују ветерани ратова деведесетих, министар је рекао да се са њима од 2012. године разговара са поносом и поштовањем.

Истиче да то више нису људи који су, како каже, "морали да крију да су се борили против НАТО пакта или да су учествовали у грађанским ратовима током деведесетих на просторима бивше Југославије".

"То су људи које поштујемо и којима на овај начин одајемо коначно заслужену почаст. О њима се као ни о једној генерацији наших ратника ћутало, као да смо их се стидели. Ми смо поносни на њих. Зато ће сутра поново имати прилику да пред читавом Србијом поносно марширају јер су се поносно и борили, и ми смо поносни на сваког војника, сваког официра, сваког полицајца који је бранио ову земљу", рекао је Вулин.

На питање да ли ти борци могу да очекују конкретну помоћ од државе, одговорио је да очекује да ће закон о правима бораца убрзо бити у скупштинској процедури, где ће, како каже, њихова права "бити сачувана, а многа и унапређена".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво