Продајом бејгла до помоћи за жртве насиља

За оне којима бурек није омиљени доручак, постоји алтернатива. А њу су осмислили у организацији "Атина", тако што су почели да производе бејгл. Сав приход који зараде од продаје овог пецива усмеравају на помоћ жртвама насиља и трговине људима. Kако су се одлучили на овај потез и колико је изазовно водити социјално предузеће у Србији.

Осам месеци и десет килограма вишка. Иако можда делује као исповест труднице, ово је заправо пут којим се кретала организација "Атина" када се 2015. године упустила у посао израде бејгла. А да би направили савршен, претходили су бројни рецепти и пробе.

"То је јело Јевреја из Пољске који кад су емигрирали тај рецепт су пренели у Америку. У Њујорку је бејгл као наш бурек. Његова специфичност је то што се меси са мање воде, има доста протеина у себи и зато мора дуго да се меси да би се тај протеин развио. затим стоји један дан у фрижидеру, а потом се кува и пече", објашњава Маријана Савић, директорка "Атине", удружења грађана за борбу против трговине људима и свих облика родно заснованог насиља.

Када је печен, бејгл се филује сланим или слатким намазима. Првобитна замисао је била да се ово пециво може појести само код њих у пекари, али се временом посао проширио.

"Развили смо јако добар кетеринг и можемо да правимо мини бејглове са најразличитијим укусима. Можемо целокупан кетеринг да изнесемо и вегетеријаснки и вегански и најексклузивнији са разноразним лососима, тунама и неким другим специјалитетима. Наше муштерије су најчешће фирме, банке, разне организације цивилног друштва, али наше пециво је тражено и на дечијим рођенданима", истиче Маријана, која стоји испред социјалног предузећа "Багел-бејгл".

Све што приходује организација усмерава на подршку жртвама трговине људима и родно заснованог насиља.

"Ми имамо свој извор прихода који можемо да усмеравамо на психо-социјалну подршку. Такође, на тај начи обезбеђујемо континуитет услуга. Већ 16 година смо једини сигуран смештај девојкама жртвама трговине људима на целој територији Србије, што је од непроцењивог значаја", тврди Маријана.

Осим тога овај простор је осмишљен и као место за обуку жена у трговини или пекарској индустрији. Овде се не учи само како се меси бејгл, већ и многе друге ствари које им омогућавају боље сналажење у будућности.

"Једно од неопходних знања које се тражи када се неко пријављује за посао у трговини јесте рад на фискалној каси. То је једно знање, једна вештина, која може да се савлада за два сата, без обзира на стручну спрему. Уколико немаш прилике да ти неко објасни и да негде савладаш то, твоје шансе за запослење су мање. То је на пример једна од ствари коју ми можемо да омогућимо кроз овај модел", истиче директорка.

Бити предузетник у Србији изазов је, а двоструко је већи уколико водите социјално предузеће. Због тога што закон не препознаје удружења као носиоце социо-предузетничких активности, пословање им је умногоме отежано.

"Нама је битно да се предузетницима који имају јасне друштвено корисне циљеве омогуће различите субвенције које ће олакшати запошљавање, које ће олакшати пословање, где ће моћи да имају бонус при пријављивање на јавне набавке", кажу у "Багел-бејгл" предузећу.

И поред отежаних услова пословања успели су да поврате уложена средства, па чак и да унапреде производњу. Планирају да њихово пециво стигне до великих супермаркета, као и да организују доставу.

За четири године колико постоји ова својеврсна пекара седамдесетак жена прошло је обуку за рад у угоститељству. Након овог програма већина њих успела је да се запосли.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи