Шта доносе измене Закона о пољопривредном земљишту

Због честих замерки на поступак закупа државног земљишта, надлежни припремају измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту. У току је јавна расправа на ту тему, а сем предлога да закуп буде на више година, разматра се могућност да се у земљишни фонд укључе и парцеле приватних власника који не могу сами да их обрађују.

У Удружењу сточара у селу Томашевац код Зрењанина сматрају да би њиховим члановима било повољније да се државна земља по праву пречег закупа распоређује пропорционално. Тиме би сваки сточар у селу добио део земље ближе свом месту становања.

"Ако има 30 посто земље у Томашевцу од онога колико је треба, значи сваки сточар добије по 30 посто у свом селу, на пет, шест, осам година небитно. А онај ресто у оним местима где нема сточарства. Да не морамо баш због све земље да идемо ван, а неки добију све у Томашевцу", рекао је Ненад Богданов, из Удружења сточара из Томашевца.

Највећа замерка коју имају сточари и ратари је закуп на само једну годину.

"Ту имаш неку перспективу на десетак година, ту може да се уложи, да се побољшава квалитет земље, радиш за себе. Ко сеје детелину или нешто, то не може да буде на кратак рок", наводи Бранислав Жебељан, пољопривредник из Зрењанина.

Предлог је да се у новом Закону о пољопривредном земљишту нађе одредба да се пољопривредницима млађим од 40 година омогући куповина државних њива на рок од 20 година.

"Најмање једно тридесетак хектара да почне лепо да ради, да може да живи лепо, да може да купи механизацију и све. Сад се само увлачи у кредите и немаш ништа", истакао је Зоран Адамов, пољопривредник из Орловата.

Ратари сматрају да су сточари у повољнијем положају због права пречег закупа, а најава из Министарства пољопривреде је да ће убудуће на закупљеним парцелама смети да сеју само културе прописане за исхрану стоке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво