Нови принцип наплате еко таксе – "плати колико загађујеш"

Еколошка такса од сада ће се наплаћивати по новом принципу који прописује нова Уредба о критеријумима активности које утичу на животну средину према количини загађења. Рачуна се да ће се њеном применом удвостручити приходи по том основу. Задовољни су и привредници.

Еколошка такса је до сада наплаћивана по принципу "загађивач плаћа" по два критетијума –квадратном метру или бруто оствареном приходу, па је на локалу било великих разлика. Новом Уредбом та накнада за све је иста, а обрачунаваће се стварна количина отпада и емитованог загађења.

"У сваком случају биће повољније, траспарентније и ефикасније. Сада ћемо плаћати на основу загађења које проузрукујемо, ако правимо загађење платићемо, ако не правимо, нећемо платити. И то јесте нешто што су међународни стадарди, што је на карју крајева и повеља Уједињених нација утврдила", наводи Филип Радовић, директор агенције за заштиту животне средине.

"Ова Уредба подиже број корисника и број обвезника плаћања, а смањује трошкове и на тај начин добијамо уштеду која ће, према проценама Привредне коморе Србије, износити око две милијарде динара на годишњем нивоу", каже Синиша Миторвић, руководилац Службе за циркуларну економију ПКС.

Овакви прописи приммењују се у 120 земаља. А еко такса обавезна је за све: домаћа и страна предузећа и фабрике, институције, установе и грађане.

"Еколошка такса ће се обрађивати сходно загађењу које пуштају у воду, ваздух или тло попут азотних оксида, сумпор-оксида и тако даље. И важно је да ћемо путем ове методологије заштитити лица која немају 18 година, која имају мала примања, која су у пензији и тако даље", додаје Филип Радовић.

Очекује се значајно унапређење животне средине али и развој зелене економије – више субвеција за рециклажу отпада, улагања у постројења за прераду отпада и еколошке технологије.

Оваквом наплатом еколошке таксе наша земљу потпино испуњава и стандарде Европске уније у тој области. А повећаће и издвајања за трошкове животне средине од 0,8 до један одсто БДП-а, што је и просек Уније.

"Стварамо један стимулативни простор за инвестиције. Ово ће Србију погурати на Дуинг листи, ово ће повећати домаће и стране инвестиције тиме што имате предвидивост, улазите у један потпуно регулисан простор, сами себе обрачунавате и самим тим стварате један позитиван пословни амбијент", каже Синиша Митровић. 

Појачава се и контрола, трошња новца од еколошке таксе али и наплата. Уз Министрства заштите животне средине и финансија, Агенције за заштиту животне средине, биће агажовано и више еколошких испектора на локалу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара