Радомировић: Без слободе новинара, ни грађани неће бити заштићени

Ако нема слободног и заштићеног новинара, онда ни грађани неће бити заштићени и неће постојати потпуна владавина права, каже за РТС Владимир Радомировић, председник УНС-а и главни и одговорни уредник "Пиштаљке".

Поводом Светског дана слободе медија, чланови УНС-а ће данас отићи до куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића и помоћи му да обнови кућу, показујући тако солидарност са њим и свима који су под притиском.

Тамо ће, такође поводом 3. маја, прочитати Проглас Удружења новинара Србије, рекао је Владимир Радомировић гостујући у Дневику РТС-а.

"Овде је важно да народ, да грађани схвате зашто је битно да новинари буду слободни и заштићени од притисака и економских утицаја, јер ако немамо слободне новинаре, ако не могу да извештавају о ономе што се дешава око њих, онда ни грађани неће бити заштићени. Нећемо имати потпуну владавину права. Неће, просто, нико моћи да се избори за она права која му припадају", упозорава Радомировић.

Коментаришући пресуду за убиство Славка Ћурувије, каже да је осуда добар сигнал и да је први пут у историји осуђен врх тајне полиције.

Подсећа да је од 1991. године убијено 40 новинара у Србији и наводи убиства 15 новинара на КиМ, као и убиство 16 колега на РТС-у 1999. године.

"Имали смо овде у Београду међународну конференцију поводом 20 година од убиства 16 ваших колега током бомбардовања и ту је представник ЕФН рекао да ће они поставити тај злочин у фазу Савета Европе, што значи да ће на основу тога све државе чланице СЕ имати обавезу да поднесу извештај шта су радиле да се открију налогодавци и извршиоци тог злочина", наводи Радомировић.

"Локални медији у опасности"

Председник УНС-а очекује да Медијска стратегија буде што пре усвојена, као и да се усвоје измене закона које би обезбедиле минимум издвајања за локалне медије.

Сматра да је удруживање први корак у заштити права новинара и позива новинаре да се учлане у УНС.

Радомировић каже да у овом тренутку колегиница Маја Павловић, власница Канала 9 из Новог Сада, штрајкује глађу јер не може да се избори са бирократијом, а њена телевизија се суочава са пропашћу.

То је заиста радикалан потез, али говори колико су локални медији у опасности, указује Радомировић и додаје да очекује реакцију државе.

Ограничења за иступање новинара на друштвеним мрежама

Говорећи о улози друштвених мрежа, Радомировић каже да је, за разлику од новинара који су ограничени етичком кодексом, на друштвеним мрежама свако медиј сам за себе.

Не постоје ограничења, али боље је тако јер би свако ограничење водило у цензуру, сматра Радомировић.

Оцењује да свака редакција треба да има своја правила о томе како новинари иступају на друштвеним медијима, јер представљају своју кућу и указује да је у Америци то одавно правило.

УНС подржава Џулијена Асанжа, истиче Радомировић и сматра да је оно што се дешава са њим порука свим новинарима у свету да могу да заврше у затвору ако објаве нешто што се не свиђа некоме ко је моћан.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво