Радомировић: Без слободе новинара, ни грађани неће бити заштићени

Ако нема слободног и заштићеног новинара, онда ни грађани неће бити заштићени и неће постојати потпуна владавина права, каже за РТС Владимир Радомировић, председник УНС-а и главни и одговорни уредник "Пиштаљке".

Поводом Светског дана слободе медија, чланови УНС-а ће данас отићи до куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића и помоћи му да обнови кућу, показујући тако солидарност са њим и свима који су под притиском.

Тамо ће, такође поводом 3. маја, прочитати Проглас Удружења новинара Србије, рекао је Владимир Радомировић гостујући у Дневику РТС-а.

"Овде је важно да народ, да грађани схвате зашто је битно да новинари буду слободни и заштићени од притисака и економских утицаја, јер ако немамо слободне новинаре, ако не могу да извештавају о ономе што се дешава око њих, онда ни грађани неће бити заштићени. Нећемо имати потпуну владавину права. Неће, просто, нико моћи да се избори за она права која му припадају", упозорава Радомировић.

Коментаришући пресуду за убиство Славка Ћурувије, каже да је осуда добар сигнал и да је први пут у историји осуђен врх тајне полиције.

Подсећа да је од 1991. године убијено 40 новинара у Србији и наводи убиства 15 новинара на КиМ, као и убиство 16 колега на РТС-у 1999. године.

"Имали смо овде у Београду међународну конференцију поводом 20 година од убиства 16 ваших колега током бомбардовања и ту је представник ЕФН рекао да ће они поставити тај злочин у фазу Савета Европе, што значи да ће на основу тога све државе чланице СЕ имати обавезу да поднесу извештај шта су радиле да се открију налогодавци и извршиоци тог злочина", наводи Радомировић.

"Локални медији у опасности"

Председник УНС-а очекује да Медијска стратегија буде што пре усвојена, као и да се усвоје измене закона које би обезбедиле минимум издвајања за локалне медије.

Сматра да је удруживање први корак у заштити права новинара и позива новинаре да се учлане у УНС.

Радомировић каже да у овом тренутку колегиница Маја Павловић, власница Канала 9 из Новог Сада, штрајкује глађу јер не може да се избори са бирократијом, а њена телевизија се суочава са пропашћу.

То је заиста радикалан потез, али говори колико су локални медији у опасности, указује Радомировић и додаје да очекује реакцију државе.

Ограничења за иступање новинара на друштвеним мрежама

Говорећи о улози друштвених мрежа, Радомировић каже да је, за разлику од новинара који су ограничени етичком кодексом, на друштвеним мрежама свако медиј сам за себе.

Не постоје ограничења, али боље је тако јер би свако ограничење водило у цензуру, сматра Радомировић.

Оцењује да свака редакција треба да има своја правила о томе како новинари иступају на друштвеним медијима, јер представљају своју кућу и указује да је у Америци то одавно правило.

УНС подржава Џулијена Асанжа, истиче Радомировић и сматра да је оно што се дешава са њим порука свим новинарима у свету да могу да заврше у затвору ако објаве нешто што се не свиђа некоме ко је моћан.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 03. мај 2019, 11:44) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Nije problem u slobodi novinara

nego sto doticni imaju svoje "tajkune" za koga pisu njihovim jezikom a ne svojim. Mislim da u Kraljevini Srbije toga nije bilo nego da je novinarstvo bilo casno i nepodkupljivo, bilo drugo casno vreme

(петак, 03. мај 2019, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

Reči nade, reči medija.

Trebaće nam RTS i 20-ih godina ovoga veka itd. itd.
Tek u dugim vremenskim periodima istina ostaje najpouzdanija osnova znanja.
Pogledajmo vekove i vreme unazad, za čim tragamo, čak i prevare i prekršaji počivaju na istini, premda to sve ponekad zvuči naivno, prosto; zebnja koja u krajnjem slučaju i jeste stranputica i izaziva manipulacije i korekcije bez kraja.

(петак, 03. мај 2019, 10:20) - Ugled [нерегистровани]

Kraljevina Srbija

U Ustavu kraljevine Srbije, pre više od 100 godina, je pisalo;
Štampa u Kraljevini Srbiji je slobodna. Koliko smo mi tada bili ispred mbogih današnjih država !
I kralja su savetovali da ako misli da je uvređen tuži list sudu, pa nek on odluči !

(петак, 03. мај 2019, 09:14) - Pametan [нерегистровани]

Pa neka objavi

Pa neka objavi u Kini nešto protiv vlade ili precdnika ! Da neće da ga nagrade ! Ili mda misle da "vređa" državu kao u Rusiji !! Molim Vas .

(петак, 03. мај 2019, 09:11) - SAN [нерегистровани]

Pitanje

Pa u Kini nema slobode medija, u Rusiji barem formalno, možda do novog zakona. Ipak, tezemlje su ugled za nas ! Molim objavite !