Млади научници поносно представили Србију на другом крају света

Из Куала Лумпура млади научници вратили су се са седам медаља. Поред великог успеха који су остварили, имали су прилку да на другом крају света стекну нова познанства, науче нешто ново, али и упознају малезијску културу.

Ана Мијушковић освојила је златну медаљу из области хемије и биологије. Ана Радовић и Невена Василевска донеле су у Србију сребрну медаљу, једна из области заштите животне средине, друга из информатике. Бронзану медаљу освојили су Филип Колаџић из физике, Вељко Ђонодовић из области инжењеринга, Димитрије Рајчић из области математике и Огњен Срзентић из заштите животне средине.

Филип Колаџић истиче да им је доста значило што су имали могућност да размене искуства са људима широм света, а са друге стране упознали су једну нову културу.

"Памтићемо тај велики град који смо обишли, јер мало људи наших година има прилику да оде на други крај света и да презентује своје радoве на енглеском језику пред комисијом", каже златна Ана Мијушковић.

Кажу да себи немају шта да замере приликом такмичења, јер самим тим што су учествовали на такмичењу, кажу, да су постигли огроман успех.

"Ово искуство је само по себи успех, а поред свега ми не учимо само из својих радова, већ и из осталих радова, пошто смо имали прилику да слушамо и друге учеснике и самим тим научимо нешто ново и да се заинтересујемо за неку нову област", наводи Ана Радовић.

На такмичању у Малезији учествовало је више од 26 земаља, са 195 научних радова, а наши млади научници су већ у октобру почели да се припремају за такмичење. 

"У конкуренцији су имали децу из Сингапура, Малезије и Индонезије, која су своје радове годину дана радили на Оксворду и Кембриџу. Наши су све испоштовали и обавезе, и спорт, и музику, и науку и стигли до резултата", истиче директор Центра за таленте Никола Срзентић. 

Такмичење ће се одржати следеће године у Београду када се очекује да дођу млади научници из 35 земаља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи