Опрез у вожњи – деца морају бити везана и у седишту

Надлежни саветују опрез због појачаног саобраћаја, нарочито на ауто-путевима и Ибарској магистрали. Статистика упозорава да је у претходних пет година, у време ускршњих и првомајских празника на путевима погинуло 39 људи. Најугроженија су деца, посебно уколико нису адекватно везана. Нарочито забрињава то што тек сваки други возач превози децу на законом прописан начин.

Дечје ауто-седиште мора бити правилно постављено, одговарајуће величине, а дете у њему мора бити везано. Тек половина возача придржава се ових правила.

Пре три године у седишту се превозило мање од 40 одсто деце. Данас је тај проценат за 20 већи. Ипак, оно на шта надлежни указују јесте да у две трећине случајева седиште у којем се вози дете није довољно причвршћено или су каишеви којима се деца везују лабаво постављени.

"Многи родитељи превозе децу у седиштима само да би испунили формалност. У случају судара, у случају превртања на све путнике, па и децу у возилу делују јако велике силе. Уколико седиште није добро причвршено за возило, односно уколико дете није обезбеђено у седишту доћи ће до повређивања или чак до смрти детета", упозорава Дамир Окановић из Комитета за безбеднсот саобраћаја.

У саобраћајним несрећема у протеклој години погинуло је четворо, а повређено око 750 деце. Да би променила овакву статистику, држава је пооштрила казнену политику – за оне који не превозе децу на прописан начин запрећене су казне од 10 до 120 хиљада динара.

"Родитељи греше када кажу себи не морам да ставим дете у седиште, идем само 100, 200 метара. Да би се догодила саобраћајна несрећа не треба вам 100 километара, довољан је један једини метар. Због тога дете увек мора бити у седишту", напомиње Окановић.

Да би подстакле родитеље да на правилан и безбедан начин превозе своју децу, неке Општине поклањају ауто седишта. Међу њима су Чајетина, Ниш, Нови Сад, Зрењанин, Ваљево, Чачак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се