Читај ми!

Аматерски трикови за најлепше јаје у комшилуку

Данас је посебан дан на Фејсбуку. Са свих страна извирују јаја. И то све лепше од лепшег. Такмичење у томе ко ће да офарба најлепша јаја за Ускрс није ништа ново. Нити тешко. Користе се већ испробане цаке, јарке боје и "мале тајне". Али како се изборити са сениорском конкуренцијом када у трку улазите први пут?

Картон јаја, шерпа и боја основни су алат за ускршњу мајсторију. Иако је фарбање некима омиљена празнична активност, за почетнике је то прави изазов.

Најбржи начин да сазнате како да офарбате јаја јесте или да позовете маму, или да питате Гугл. Ипак, у мору рецепата које можете видети и чути, треба изабрати онај прави.

"Може да се стави мало соли у воду, мало сирћета у фарбу. Могу јаја пре фарбања да се скувају, а могу да се кувају и током фарбања. И кувати на лаганој ватри, не сме бити јака ватра", каже за РТС 65-годишња Коса Живковић.

Јаја не смеју ни да попуцају. Зато се у шерпу стави крпа и кашичица соли. Морају бити поређана на дно шерпе и то тако да нема простора да се међусобно полупају.

Како ће се примити боја зависи од врсте јајета и љуске. Нека је тврђа, нека мекша. Можете офарбати и мисиркино јаје, које је и најздравије, или пак играти на сигурно – бело јаје.

"Бело јаје сносе беле коке, зване 'Италијанке'. Та јаја су добра, глатка и најбоље примају боју", објашњава Коса.

Боје за јаја ових дана има на сваком кораку. Купити кесицу је најлакша варијанта. Они храбри могу и да експериментишу са природним бојама.

"Сваке године фарбам природном бојом. Много су ми лепа. Користим боје за колаче, али и маслачак, коприву, луковину", каже Гордана Петровић из Великог Села. 

Ако желите да ваша јаја буду најлепша у комшилуку, није довољно да буду лепо обојена. Морате бити маштовити у украшавању.

"Шарам љускама лука, травкама. Седнем и везујем, па преливам бојама", открила нам је Гордана, сениорка у фарбању.

Да би корпица изгледала што веселије, обавезно купите шарену ускршњу декорацију. Највећи избор је на уличним тезгама. Пилићи, зеке, трава, сено – има све, па шта ко воли.

И знајте – ако први пут фарбате јаја за Ускрс, неће ићи ни лако ни брзо. Али разлога за бригу нема. Искусни кажу да ћете из године у годину бити све бољи. Важно је да читате упутства и примењујете сваки савет који чујете.

А, ако савет омане и не свиди вам се оно што видите у шерпи – будите без бриге. Увек можете да тркнете до пијаце. Овог пута по већ офарбана јаја. Ко ће знати да нису из ваше кухиње?

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво