Завршен конкурс за београдске вртиће

На конкурсу за место у београдским вртићима стигло је 18.878 захтева родитеља и старатеља, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

У односу на прошлу годину стигло је око 620 захтева мање, рекао је Гак.

"Будући да имамо више слободних места, уз наставак суфинансирања боравка у приватним вртићима, реално је да од септембра немамо листу чекања деце које имају приоритет при упису, што ће бити први пут", рекао је Гак.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту је објаснио да сада велики посао чека уписне комисије које ће до 20. маја рангирати пријаве, те да захтева максималну транспарентност процеса и поштовање прописаних критеријума.

"У овом процесу нема места пропустима", нагласио је Гак.

Како је истакао, од броја укупно пристиглих захтева треба одузети неколико хиљада будући да се међу њима налазе и предшколци за које је програм по закону обавезан, али конкуришу да би се евидентирали, као и да, у просеку, сваке године има око 1.000 дуплих захтева родитеља који их подносе у више установа.

Гак је истакао да је око 46 одсто захтева стигло електронским путем и поручио да ће се отварати још места у државним вртићима пре свега градњом монтажних вртића која ускоро почиње за осам објеката али и наставком адаптације погодних простора.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту је рекао и да након објављивања прелиминарне листе деце која су добила место, почиње рок за жалбе који ће трајати до 29. маја.

"Коначну листу уписане деце имаћемо 7. јуна", рекао је Гак.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту је поручио да ће Секретаријат за образовање и дечју заштиту током лета одобравати и до 20 одсто проширења капацитета тамо где за то постоје могућности.

"Број пристиглих захтева за место у државним вртићима говори нам да смо пик раста интересовања превазишли и да сада можемо очекивати смиривање тражње нарочито имајући у виду чињеницу да смо премашили 70 одсто обухвата деце предшколским образовањем што је велики успех за само неколико година", рекао је Гак.

Конкурс за 7.900 слободних места у 306 београдских вртића био је отворен од 8. до 25. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво