Црни лист загађивачу, зелени заштитницима животне средине

У акцији "Тражимо загађивача и заштитнике животне средине", коју организују Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине, у Сремским Карловцима су додељени Црни и Зелени лист за 2018. годину.

Највећи загађивачи су Термоелектрана и рудници "Костолац" због неодговарајућег санирања пепелишта и небриге о животној средини, док је Зелени лист добило десет удружења и појединаца.

Специјална призњања добили су Мисија ОЕБС-а у Србији, Ревија "Зов" и Ратко Ристић, због борбе против изградње деривационих мини-хидроелектрана на планинским рекама Србије.

"Мислим да је јавност у Србији у последње две године стекла много јаснију перцепцију о стању животне средине у контексту изградње малих хидроелектрана деривационог типа и чини ми се да смо као друштво сазрели да је истина и да су аргументи доспели до великог броја грађана", сматра декан Шумарског факултета у Београду Ратко Ристић.

"Приметна је повећана еколошка свест, а то је све захваљујући медијима", истиче уредница емисије "Под стакленим звоном" Радио Новог Сада Драгана Ратковић.

Чак 36 година уручују се Зелени и Црни лист са циљем подизања свести о заштити животне средине.

"Неко је једном рекао да, ако буде нека еколошка катастрофа, неће бити планете. Не, планета ће остати, него неће бити људи. Тако да је наша обавеза да бринемо", наглашава главни и одговорни уредник Радио Београда 2 Радоман Кањевац.

"Да оно што вредно људи раде представљамо, а они који раде оне друге ствари да их некако покушамо путем друштвених мера санкционисати", каже Алекса Јефтић из Покрета горана Војводине.

Загађивачи и заштитници животне средине бирају се на предлог удружења, организација, институција, појединаца и новинара еколошких рубрика из целе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво