Oбичаји Срба са Косова и Метохије на Велики четвртак

Црква и верници уочи Ускрса, обележавају Велики четвртак, дан када је Господ установио Свету тајну причешћа. Верује се да се овог дана отварају Рајска врата. У црквама се служи Велико бденије. То је и дан када многи фарбају јаја. Тако се у дому породице Тодић, која је расељена са Космета, јаја шарају воском.

Драгана Радоњић објашњава да је ношење традиционалних ношњи обичај на Косову, на Велики четвртак када се шарају јаја и праве свеће.

Тако они чије је порекло из Метохије следе традицију својих старијих, који су из родног краја понели своју икону и уз "Оче наш" праве и свећу такозвану крошњу.

Стамена у ношњи из Велике Хоче испуњена поносом напомиње да се врх конца од кога се праве свеће уз помоћ воска мора сачувати.

"Фитиљ кроз одређену дужину морамо да га наместимо како би могли и восак и да би на крају испала свећа", објашњава Стамена Радоњић.

Крошња се вечарас освештава у цркви и потом пали на Великом бденију.

Снежана Дамњановић, која је расељена из Гораждевца, има традиционалну пећку ношњу, везену срмом и златом, која датира пре 150. година. "Ми се на неки начин трудимо да тај рад пренесемо на ова наша јаја", додаје Снежана.

Расељене из Метохије не само о празницима окупља Рада Шуговић. Стасавала је уз 44. патријарха Његову светост Павла и некадашњу игуманију Пећке лавре Февронију.

"Та традиција се наставила захваљујући нашим породицама тако да ми не заборавимо нити нашу Пећ, нити Пећку Патријаршију нити наше обичаје", истиче Рада Шуговић, расељена из Пећи.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 28. апр 2019, 22:31) - Olga [нерегистровани]

Samo napred omladino

Ovo je nesto najlepse sto se moze ucinjeti za.nasu Metohiju sacuvati obicaje i prenositi s kolena na koleno dje.god da se nalazimo nesmijemo da zaboravimo nego moramo upucivat nasu djecu da slede taj put HRISTOS VASKRSE

(петак, 26. апр 2019, 10:37) - anonymous [нерегистровани]

Прелепо!

Дивни обичаји и култура, а и девојке наше - праве лепотице.
Срећан Ускрс драги наши, будите нам здрави и весели!