Обележен Дан сећања на депортацију новосадских Јевреја

У новосадској Синагоги обележена је 75. годишњица од како су новосадски и бачки Јевреји депортовани у злогласне логоре, највише у Аушвиц.

Комеморацији је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је рекао да је то један од најтужнијих дана у историји града.

"Можда се ти тужни априлски дани некоме чине као далека прошлост, али у историји човечанства, период од пре седам и по деценија једна је честица, готово ништа. Ране које су фашисти оставили у нашем граду време можда може мало да ублажи, али не може да учини да оне зацеле", истакао је Вучевић.

Додао је да овај дан опомиње да људско зло никада више не сме да пише црне странице у историји Новог Сада.

"Данас се сећамо и чинимо све да спречимо да се такво зло икада више понови. То је наша људска, морална и цивилизацијска обавеза. Треба да будемо једни другима подршка, а не сметња, да делимо срећу, али и туге попут ове, да радимо за будућност у којој једино по чему би и могли да се делимо јесте то какви смо људи", рекао је Вучевић.

Осим градоначелника Новог Сада, обратили су се и врхoвни рaбин Србиje Исaк Aсиeла, прeдсeдника Jeврejскe oпштинe Нoви Сaд Mирко Aдaм и дирeктoр Истoриjскoг aрхивa грaдa Пeтар Ђурђeв.

Полагању венаца код спомен-плоче претходио је наступ Хoра Jeврejскe oпштинe Нoви Сaд "Хaширa", као и гудачког квартета „Панон" у Синагоги. Као.

Комеморативни програм организовала је Јеврејска општина Нови Сад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво