Обележен Дан сећања на депортацију новосадских Јевреја

У новосадској Синагоги обележена је 75. годишњица од како су новосадски и бачки Јевреји депортовани у злогласне логоре, највише у Аушвиц.

Комеморацији је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је рекао да је то један од најтужнијих дана у историји града.

"Можда се ти тужни априлски дани некоме чине као далека прошлост, али у историји човечанства, период од пре седам и по деценија једна је честица, готово ништа. Ране које су фашисти оставили у нашем граду време можда може мало да ублажи, али не може да учини да оне зацеле", истакао је Вучевић.

Додао је да овај дан опомиње да људско зло никада више не сме да пише црне странице у историји Новог Сада.

"Данас се сећамо и чинимо све да спречимо да се такво зло икада више понови. То је наша људска, морална и цивилизацијска обавеза. Треба да будемо једни другима подршка, а не сметња, да делимо срећу, али и туге попут ове, да радимо за будућност у којој једино по чему би и могли да се делимо јесте то какви смо људи", рекао је Вучевић.

Осим градоначелника Новог Сада, обратили су се и врхoвни рaбин Србиje Исaк Aсиeла, прeдсeдника Jeврejскe oпштинe Нoви Сaд Mирко Aдaм и дирeктoр Истoриjскoг aрхивa грaдa Пeтар Ђурђeв.

Полагању венаца код спомен-плоче претходио је наступ Хoра Jeврejскe oпштинe Нoви Сaд "Хaширa", као и гудачког квартета „Панон" у Синагоги. Као.

Комеморативни програм организовала је Јеврејска општина Нови Сад.

број коментара 0 Пошаљи коментар