Oтварају се Рајска врата

Један од три дана Страсне или Велике седмице пред Ускрс који се посебно обележавају и у храмовима и православним домовима је Велики четвртак. Дан када се у последњој недељи Часног поста уобичајено боје јаја, а у црквама служи Велико бденије.

У свим православним храмовима служена је литургија Василија Великог у дану када је Господ установио Свету тајну причешћа. Верује се да се овог дана отварају Рајска врата.

"Васкршњи пост је период од неколико недеља када се ми православни хришћани припремамо за највећи празник Христовог Васкрсења. Чешће идемо у цркву, дуже су нам молитве и другачије се молимо", каже теолог Тихон Ракићевић.

У многим крајевима баре се и фарбају јаја. У таковском крају то траје три дана и на Велики петак и у Велику суботу, обавезно пре подне. Срби у Метохији и на Косову верују да се јаје офарбано данас не квари и прво обојено је страшник или чуваркућа. Тим црвеним јајетом се деци трљају образи да би била здрава.

"По примеру Марије Магдалене која је црвено јаје однела цару Тиберију и показала му то јаје и казала 'како што ово јаје носи живот у себи, тако је и Христос који је био убијен и сахрањен, али је из гроба васкрсао идонео живот целом свету'", објашњава протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић.

У храмавима се служи Велико бденије и увече се читају 12 јеванђеља о Христовом стрдању. У јеванђељима пише да су Јевреји на Велики четвртак припремали пасхално јагње. Истог дана била је и тајна вечера. Јуда је издао Христа и исте вечери су га војници ухватили. Од Великог бденија и звона занеме од туге и у цркви се оглашавају само клепала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво