Србија има четири пута мање инспектора него ЕУ

Локалним инспекторима у 94 општине у Србији плате су повећане за до 20 одсто, рекао је министар локалне самоуправе Бранко Ружић. Најавио је да ће у наредним данима предложити измену уредбе, како би републички инспектори добили звање самосталног саветника, што би значило већи коефицијент и већу плату.

Министар Бранко Ружић је рекао да су за промену попут реформе инспекција потребни синергија, усаглашен став и спремност државе да у промену крене, саопштено је из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

"Успели смо да обезбедимо више обука за вас. Прошле године 354 инспектора прошла су обуке по програму који је усвојила координациона комисија, а ове године очекујемо да Национална академија овај број реализованих обука удвостручи", рекао је Ружић који је у Чачку присуствовао обележавању Дана инспектора.

Подсетио је да су обезбеђени и нови механизми за рад попут контролних листа, прикривене куповине, мешовитог надзора.

"Тиме смо добили усаглашен, организован, савремен надзор где репресивне мере остављамо за несавесне привреднике, а оним привредницима који послују у складу са законом пружамо подршку и савет", рекао је Ружић.

Министарство је, уз стручну подршку, израдило и анализу републичких и локалних инспекција и предлог запошљавања инспектора у наредне три године.

"Србија има нешто преко 4.000 инспектора, а потребно нам је да се најмање 1.300 инспектора запосли, посебно у Пореској управи, Тржишној, Пољопривредној, Ветеринарској, Здравственој, готово у свакој од 43 инспекција колико их има данас, и у готово сваком округу", упозорио је министар.

Додао је да анализа показује и недостатак возила за инспекторе и осталих средстава за рад.

Поређењем са ЕУ, према његовим речима, Србија има четири пута мање инспектора, а то се највише примећује у локалним самоуправама.

"Баш због тога што смо сада свесни са чиме располажемо, идемо још жустрије да се боримо за боље сутра", рекао је Ружић.

број коментара 0 Пошаљи коментар