Просвета тражи веће плате, Шарчевић каже да су већ најављене

Унија синдиката просветних радника Србије тражи да се плате у просвети повећају од 1. маја за још 10 одсто, а министар просвете Младен Шарчевић каже да је председник Србије већ говорио о још једном повећању плата у овој години.

Представници Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) одржали су конференцију за новинаре на платоу испред Министарства просвете, одакле су затражили да се просветарима повећају плате за 10 одсто, те да се настави дијалог синдиката и министарства о платним разредима, о новој мрежи школа, као и о допуни Колективног уговора.

"Унија тражи хитне преговоре са министром просвете и Владом Србије, како би се плате запосленима у просвети повећале за 10 одсто од 1. маја. Сматрамо да за то новца има и да би то било праведно", рекао је члан председништва УСПРС-а Владимир Аџић.

Рекао је да су административни радници у школама неправедно запостављени, да раде са коефицијентом од 8,62, те да је њихов предлог да им се коефицијент повећа на 13,42 како би имали бољу стартну позицију када се уведу платни разреди.

Шарчевић одговара да су врата Министарства просвете за синдикате увек отворена и да синдикати учествују у доношењу свих закона, као и нове стратегије образовања.

Додаје да су у току разговори са представницима Министарства државне управе и локалне самоуправе, да ће до краја маја бити завршена израда каталога радних места и да ће се после тога наставити преговори о платним групама и платним разредима.

Коментаришући захтев синдиката да плате у просвети буду повећане за 10 одсто од 1. маја, министар је рекао да не жели да лицитира, али да је председник у својим изјавама већ помињао да ће бити повећања плате у овој години.

"Сваки пут наговарам и председника и премијерку да то повећање буде мало више за образовање, како би се смањила разлика која постоји у јавном сектору", рекао је Шарчевић и додао да би то било пето повећање плате у просвети за време његовог мандата од две године и девет месеци.

Кад је реч захтеву за допуну Колективног уговора, које траже синдикати, Шарчевић одговара да не постоји бољи колективни уговор у Европи од оног који имају просветари у Србији.

"Чак су и неки синдикати признали да боље од овог не може да се добије. Ми инсистирамо на колективном уговору за високо", закључио је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво