"Огањ" и "нора" демонстрирали снагу у Никинцима

На полигону Никинци завршен је дводневни приказ и демонстрација средстава наоружања и војне опреме из домаћег развоја са бојевим гађањем за чланове делегација партнерских земаља, саопштило је Министарство одбране.

Првог дана извршено је бојево гађање са артиљеријско-ракетним системима: модернизованим вишецевним лансерима ракета "огањ", самоходним топ-хаубицама 155 мм "нора Б52" и системом "алас". Потом су и статички приказани поменути системи.

Приказани су и оптоелектронски, радарски, извиђачки и командно-информациони системи за подршку артиљерији. Заинтересованим делегацијама приказане су и нове генерације артиљеријских електронских упаљача и муниције 122 мм и 155 мм повећаног домета, беспосадне ваздухопловне платформе и фамилије невођеног и вођеног ваздухопловног наоружања и других средстава.

Гађање у реалним условима је реализовано веома успешно, погађањем циљева вођеном ракетом "алас", потом погађање циљева из хаубица "нора" и модернизованих "огњева" са артиљеријским невођеним ракетама домета 40 км и 20 км.

Другог дана приказа реализована су гађања циљева новом фамилијом противоклопних вођених ракета са термобаричном и тандем бојевом главом, потом гађање земаљских циљева артиљеријским ПВО системом малог домета "пасарс", као и гађање циљева из даљинских управљаних борбених станица 7,62/40 мм беспосадног даљински управљаног возила "милош" и борбених станица 12,7 мм оклопног транспортера "лазар-3" 8х8 и оклопног возила "милош" 4х4.

Посебан део приказа бојевим гађањем циљева, реализовали су стрелци са новом фамилијом савременог стрељачког наоружања из "Заставиног" програма, опремљених савременим нишанским уређајима укључујући и видео-нишан којим се омогућава безбедно гађање аутоматским пушкама иза заклона.

Поред средстава која су реализовала гађање другог дана статички приказ је обухватио и приказ комплета нове заштитне балистичке опреме и теренског аутомобила "застава НТВ" 1,4 т 4x4.

Приказ и демонстрација средстава наоружања и војне опреме из домаћег развоја на полигону "Никинци" реализована је веома успешно, што је још један доказ да одбрамбена индустрија Србије и домаћа памет представљају значајан ослонац за унапређење оперативних способности Војске Србије, као и за јачање извозних референци наше земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи