Брнабић: Можемо да останемо један од лидера четврте индустријске револуције

Србија је лидер у Европи по броју жена и девојака у сектору информационих технологија и, уколико искористи своје потенцијале, може да буде победница четврте индустријске револуције, поручила је председница владе Ана Брнабић на обележавању Међународног дана девојака у информационо-комуникационим технологијама.

Брнабићева је ученицама основних школа које су присуствовале обележавању тог међународног дана, на скупу у Београду, поручила да су највећи потенцијал Србије и да ће влада учинити све да успостави квалитетан образовни систем и омогући боље услове за живот, како би остале и радиле у Србији.

Истакла је да је Србија лидер у Европи по броју жена и девојака у сектору информационих технологија и да ће ЕУ бити потребно десет година да нас стигну.

"Мислим да су наша памет, знање и образовање тако јаки да ускоро можемо да постанемо у целом свету четврте индустријске револуције, у којем живимо, један од лидера у Европи", рекла је Брнабићева и додала да је потребно да имамо храбрости и спремности да се мењамо.

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да постоји родни јаз у сектору информационих технологија, али да Србија мора да настави да подстиче превазилажење родних разлика и неравноправности у дигиталном свету.

На конференцији су уручене и награде ученицама за најуспешније видео-радове "Девојке у ИКТ-у за бољи свет".

Међународни дан девојака у ИКТ-у успостављен је 2010. године на иницијативу Србије, под покровитељством Међународне уније телекомуникација.

До сада је више од 357.000 девојака и младих жена учествовало у више од 11.000 прослава у 171 земљи широм света.

Матић: Само 23 одсто девојака се усмерава на информатику

Татјана Матић је рекла за РТС да је циљ конференције да се скрене пажња јавности да је потребно веће ушећће жена у области ИКТ.

Наводи да се девојке углавном усмеравају на студије друштвених наука а да је област ИКТ на претпоследњем месту.

Изнела је податак да је једино 1980. године био већи број девојака на студијама електротехнике и то због тога што је тада војни рок био обавезан одмах након завршетка средње школе.

Истиче да девојке чине 56 одсто студентске популације али да се само 23 одсто њих усмерава на информатику и електронику.

"Капацитети постоје и оне чине већину студентске популације, али када долазимо до заполсења, мањи је проценат жена које успевају да се запосле", рекла је Татјана Матић.

Победнице такмичења "Ухвати идеју"

Поводом Међународног дана девојака у ИКТ-у одржано је финале такмичења за девојчице 7. и 8. разреда под називом "Ухвати идеју". Ученице су кроз видео записе одговарале на задате теме — како да боље учим, како да разрешим вршњачки конфликт, како да проведем слободно време.

Прву награду освојиле су девојчице из Основне школе "Вељко Дугошевић" из Београда за "Аудио библиотеку" која се налази на сајту школе, где слепи, слабовиди или они који не знају да читају могу да слушају школску лектиру.

Друго место освојиле су девојчице из Основне школе "Девета српска бригада" из Бољевца, а треће место девојчице из Основе школе "Свети Сава" из Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара