Вакцинација – колективна одговорност којом штитимо себе и околину

Професор доктор Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље "Батут" наводи да је порастао обухват имунизације против малих богиња, заушака и рубеле. ММР-ом је у Србији вакцинисано 93,4 одсто деце у другој години живота, а највећи обухват је, како каже, баш у окрузима који су до недавно имали најмање вакцинисаних – Београд 98,7 одсто, Нишавски округ 95,4 одсто.

Професор доктор Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље "Батут" гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела је да су у претходном периоду постигнути одлични резултати.

"Прошле године је значајно порастао обухват имунизације против малих богиња, заушака и рубеле. Обухват имунизације у другој години живота износи 93,4 одсто, чиме се приближавамо оним заштитним 95 одсто, које ће нас штитити од ових обољења. У Београду и Нишу где је био најнижи обухват сад је преко 95 одсто", навела је Кисић Тепавчевићева.

Наводи да је било потребно да се повећа свест и да се покаже колико су та обољења опасна.

"У одсуству обољења можда неко помисли да нам нису ни потребне вакцине против тих неких болести. Међутим, брзо смо добили опомену јер је ниво колективног имунитета био низак. Након тога људи су постали свесни колико су та обољења опасна и схавтили значај вакцинације. Надамо се да ће се овај висок ниво обухвата да се одржи у наредном периоду и да ћемо и даље бити заштићени", објашњава Кисић Тепавчевићева.

Указује да је вакцинација колективна одговорност, да њоме не штитимо само себе већ и људе око нас – оне који нису могли због различитих контраидикација и обољења да приме вакцину.

"Треба да се понашамо одговорно, не смемо да будемо себични, заштитимо себе и породицу како бисмо постигли висок степен имунитета популације који би нас у наредном периоду штитио од болести које могу да се спрече вакцинацијом", истакла је Кисић Тепавчевићева. 

Наводи да свих вакцина које су предвиђене планом и програмом имунизације има у довољним количинама и да нема потребе да се купују. 

Имунизацијом се спречавају компликације и смртни исходи од болести међу којима су – дечја парализа, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, хепатитис Б, морбиле, заушке, рубеоле, неке врсте запаљења плућа и рак грлића материце.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво