Опрез у вожњи током празника, појачана контрола алкохолисаности

У наредном периоду спроводиће се појачана контрола алкохолисаности возача рекао је за РТС потпуковник МУП-а Бобан Милинковић, заменик начелника Управе Саобраћајне Полиције. Подаци показују да је у време празника повећан број возача који возе под дејством алкохола.

Бобан Милинковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да се очекује појачан интензитет саобраћаја од поподневних часова и да ће то трајати до вечерњих сати. Додаје да се гужве очекују на ауто-путевима и на Ибарској магистрали.

Милинковић апелује да возачи имају стрпљења и поручује да ће полиција предузети све мере регулисања саобраћаја како би спречила формирање већих колона.

Међутим, истиче да су колоне неминовне када се велики број аутомобила нађе на путу у кратком временском року. Рекао је да би требало избегавати претицања која су изузетно ризична.

"Нема разлгоа да се жури, битно је да сви празнике проведемо безбедно", истакао је Милинковић.

Изнео је забрињавајући податак да је током ускршњих празника број возача који је под дејством алкохола двапут већи од годишњег просека а током првомајских празника трипут већи.

Најавио је да полиција од сутра креће у седмодневну акцију појачане контроле алкохолисаности возача и коришћења појасева на свим седиштима.

"Контроле ће бити брзе, настојаћемо да не задржавамо учеснике у саобраћају а да исконтролишемо што већи број возача", навео је Милинковић.

Истиче да су казне, у зависности од нивоа алкохолисаности, од 10.000 динара до казне затвора од 30 до 60 дана и 120.000 до 140.000 динара, плус забрана управљања моторним возилом од девет месеци.

Међутим, поручује да је боље да полиција искључи неког возача из саобраћаја него да он изазове незгоду јер када се изазове незгода под дејством алкохола полиса осигурања не важи и возач сву штету мора да плати из свог џепа. И казне су знатно веће ако се незгода изазове под дејством алкохола.

"То је оно о чему треба размишљати, о породици, себи и другим учесницима у саобраћају", истиче Милинковић.

Каже да годишње више од 100 људи у Србији погине због вожње под дејством алкохола и да је свест возача о томе ниска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво