Кључ за решавање аерозагађења је на локалу

Београд, Ниш, Ужице, Смедерево, Ваљево и Косјерић – места су у којима су у току године највише повећана концентрација загађујућих материја у ваздуху. Због тога је министар заштите животне средине Горан Триван разговарао са представницима тих градова и општина како би нашли начин за решавање проблема загађеног ваздуха у тим срединама.

Од последица загађености ваздуха у Србији годишње умре 6.500 људи, подаци су Светске здравствене организације. Због тога је приоритетно питање решавање тог проблема, рекао је министар Горан Триван.

"Кључ за решавање аерозагађења је на локалу, у општинама и градовима где се грађани суочавају са тим проблемима. Одговорност за квалитет ваздуха у срединама из којих долазите је ваша, сваке локалне самоуправе и њеног руководства", рекао је Триван и изразио спремност Министарства заштите животне средине да помогне у решавању тог проблема.

Представници локалних самоуправа су указали на изворе аерозагађења у градовима и општинама из којих долазе, на проблеме у њиховом отклањању и изнели примере добре праксе у решавању проблема загађења ваздуха.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине током прошле године Ужице је имало 154 дана са повећаном концентрацијом загађујућих материја, Београд 74, Смедерево 146, Косјерић 86, Ваљево преко 70, док су се у ваздуху у Нишу у 54 дана показале доминантним ПМ честице.

Представници локалних самоуправа су потврдили да су највећи извори лошег квалитета ваздуха индивидуалне или градске котларнице које као енергент користе мазут или угаљ, стари аутомобили и дизел возила и саобраћајна регулација.

"Хоћемо да заједно решавамо ваш проблем, али морате да урадите свој део посла, планове и програме. Ако покажете да сте у буџету ваших општина предвидели финансијска средства за озелењавање, да отварате плућа ваших градова и општина садњом нових стабала, да сте угасили бар једну котларницу која као енергент користи мазут и Министарство ће вам пружити и стручну и финансијску подршку", истакао је Триван.

Триван је подсетио да је поново објављен конкурс за пошумљавање, који је на сајту Министарства и позвао општине да аплицирају. Подсетио је да је пошумњавање наједноставнији и најефикаснији начин борбе са аерозагађењем и климатским променама.

На крају састанка је закључено да ће представници локалних самоуправа у налажењу практичних решења за проблеме загађења ваздуха у њиховим срединама имати отворену, редовну комуникацију и консултације, као и подршку Сектора за управљање животном средином, Одењење за заштиту ваздуха ресорног министарства.

број коментара 0 Пошаљи коментар