Бродом до Румуније за 15 минута

За неколико дана бродом "Хоризонт" путоваће се до Турн Северина у суседној Румунији, свега петнаест минута. Туристи из те земље често бораве у Кладову, нарочито за викенд и током празника.

Кладово може на мапу туристичких бродова, крузера, јер је све спремно за њихово пристајање. Уз Доњи Милановац, то је још једно пристаниште које ће задржати туристе, на најлепшем делу Дунава. Прва међународна речна линија почиње да ради за неколико дана.

Последње припреме да би Хоризонт кренуо на своје прво путовање приводе се крају. До Турн Северина путоваће се из Кладова 15 минута. Капацитет брода је 180 путника. Овај туристички брод неће бити једини јер су гости из Румуније често у Кладову.

"Нова туристичка атракција, смањиће гужве на граници, олакшаће пут, људи ће уживата, ићи ће сваког дана четири пута", каже Петар Јовановић из конзорцијума Ђердап услуге .

Кладово располаже са око 1.200 кревета у два хотела и приватном смештају. Често се без обзира на доба године тражи кревет више.

"У 2018. бележимо 75.000 ноћења туриста у нашем граду, од чега 14.000 ноћења чине страни туристи", каже Давид Ђурђевић, директор туристичке организације општине Кладово.

"Циљ нам је да ове године остваримо 150.000 ноћења. Имамо изузетну сарадњу са хотелијерима и са спортским центром Караташ, на девет километара од Кладова, а улажемо у туризам и кроз културне манифестације", каже Саша Николић председник општине Кладово.

Обнова културно-историјских споменика на подручју доњег Подунавља, уз летње фестивале, употпуниће туристичку понуду општине Кладово, која озбиљно рачуна са овом привредном граном.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. апр 2019, 14:23) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor Goranu

To sto si naveo ne umanjuje lepotu Brze palanke. Besmisleno je porediti je sa Turnu Severinom, koji je zaista prelep, ali to ne znaci da Brza nema svojih cari! Petnaestak godina unazad provodio sam bar po 3 -4 meseca u Brzoj i zaljubio se u to mesto! Cak razmisljam da za svoje penzionerske dane tamo kupim neku kucicu i trajno se preselim ... Uz malo volje mestana i lokalne samouprave, sve se moze dovesti pod konac, da izgleda bas onako, po viziji znamo-vec-koga je trebala da izgleda. Pa cak i mnogo bolje, samo neko treba pokrenuti to pitanje... Najlakse je "konstatovati" da nesto ne valja, hajde da se poradi na tome da ta konstatacija izgubi tezinu i smisao!

(четвртак, 25. апр 2019, 09:14) - Горан [нерегистровани]

Брза Паланка?

У Брзој Паланци могу да се виде ђубре на све стране, разрушена и уништена кућа где је била царинарница у којој је Вук Караџић радио, директни излив канализације у Дунав, а целом дужином обале сметлиште до сметлишта, илегалне викендице коров на "плажама" и.... да не дужим. Туристи из Румуније нису никакви туристи, долазе у провод због јефтине хране, а друго и нема шта да се понуди, осим разгледања већ поменутих ђубришта и "градске депоније" на отвореном пољу. Турну Северин има оперу, позориште, изузетан музеј, чист је, сређен, свега тога нема на другој обали Дунава, односно све је за 180° другачије. Гужве на граници скоро па и нема, осим када се некоме од полицајаца баш и не ради и ако је чекање од максимално 10 минута гужва.

(четвртак, 25. апр 2019, 06:56) - Knjazevcanin [нерегистровани]

Brza Palanka

Brza Palanka je jos jedan fantastican i jos uvek neotkriveni turisticki biser nase strane Dunava, sa svom potrebnom infrastrukturom za pristajanje kruzera, predivnom plazom i mnogim znamenitostima.
Valjda se neko seti da i njega (nju) ubaci na turisticku kartu Srbije...