Возачи опрезно током празника

У саобраћајним несрећама у претходних пет година за време ускршњих празника погинуло је 28 лица, а за време првомајских празника 11 особа. Агенција за безбедност саобраћаја апелује на учеснике у саобраћају на већи опрез и поштовање саобраћајних прописа током предстојећих празника како би се избегле трагичне последице.

За време ускршњих и првомајских празника повећан је обим транзитног саобраћаја, у већој мери су присутна путовања на дуже релације и, уколико су временске прилике повољне, већи је број мопедиста, мотоциклиста и бициклиста у саобраћају.

Већи обим саобраћаја значи и повећан ризик од опасних ситуација у саобраћају, које често могу довести до настанка саобраћајних незгода у којим се људски животи доводе у опасност. Период празника често прати и опуштање и конзумирање алкохола, указује АБС у саопштењу.

У време празника, а посебно "Првог маја", повећана је мобилност становништва ради одлазака у природу, излетишта и иностранство.

АБС напомиње да је највеће страдање у саобраћајним незгодама заправо четвртком (дан пре Великог петка). Овакви подаци се доводе у везу са тим што је Ускрс велики "породични" празник и четвртком велики број грађана путује од места у којем раде и бораве ка местима у којима живе њихове породице, како би заједно прославили празник.

Подаци Агенција за безбедност саобраћаја показују да четвртком, дан пре Великог петка, у Србији у просеку погине три лица дневно у саобраћајним незгодама. Повећано страдање у саобраћајним незгодама је присутно и понедељком (другог дана Ускрса) када се велики број учесника у саобраћају након празника враћа ка местима у којима раде и бораве. 

У данима око првомајских празника, највећи број лица погине баш на "Први мај".

Саобраћајне незгоде са смртним последицама се за време ускршњих празника највише догађају на отвореним деоницама државних путева. Када су првомајски празници у питању, занимљиво је истаћи да се саобраћајне незгоде са погинулим лицима подједнако догађају на државним путевима, локалним путевима, али и на некатегрисаним путевима.

На некатегорисаним путевима се за празник "Први мај" у значајно већем броју догађају саобраћајне незгоде са погинулим и повређеним лицима, него што је то случај у осталим данима током године.

Неприлагођена брзина и вожња под дејством алкохола најчешћи узрок

Анализе које спроводи Агенција за безбедност саобраћаја указују на то да су најчешћи фактори настанка саобраћајних незгода са настрадалим лицима у време ускршњих и првомајских празника "неприлагођена брзина" и "вожња под дејством алкохола".

Брзина представља фактор који доприноси настанку саобраћајних незгода, али и у највећој мери и одређује тежину њихових последица.

Наиме, код већих брзина су шансе за учествовање у незгоди веће и већа је тежина последица незгода.

Важно је истаћи да је, у време ових празника, повећан утицај алкохола на настанак саобраћајних незгода.

За време ускршњих празника свако десето погинуло лице је настрадало у саобраћајној незгоди због алкохола као утицајног фактора. Када су првомајски празници у питању, утицај алкохола је још заступљенији. У време првомајских празника, свако седмо погинуло лице у саобраћајним незгодама је настрадало због алкохола.

АБС упозорава да се не сме управљати возилом под дејством алкохола и да коришћење алкохола, чак и у малим количинама, повећава ризик од учешћа у саобраћајним незгодама за возаче и пешаке.

Према истраживањима АБС, возачи који управљају возилом под дејством алкохола имају око двадесет пута већи ризик да учествују у саобраћајним незгодама у којима ће смртно страдати или задобити повреде од возача који нису конзумирали алкохол.

Мотоциклисти и бициклисти на путу 

Поред брзине и алкохола, на настанак најтежих саобраћајних незгода утичу често и непрописно претицање, обилажење колоне возила, неуступање првенства пролаза, а већим последицама ових незгода у великој мери доприносе и некоришћење заштитне кациге, сигурносног појаса и дечијег аутоседишта.

"Овим путем користимо прилику да апелујемо на све возаче да у време наилазећих празника опрезно управљају својим возилима и поштују саобраћајне прописе не конзумирају алкохол и психоактивне супстанце, употребљавају сигурносне појасеве, поштују ограничења брзина, исправно превозе децу уз коришћење адекватних система заштите за децу - дечија аутоседишта и/или сигурносни појасеви", поручују из АБС.

С обзиром на почетак сезоне двоточкаша, возачи других моторних возила још увек не очекују повећан број бициклиста и мотоциклиста на путу, па је потребно скренути им пажњу да очекују мотоциклисте и бициклисте и да их поштују у саобраћају, посебно при претицању.

Апелује се и на остале учеснике у саобраћају да буду опрезни и да поштују саобраћајне прописе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво