Јунг: Не желимо новац од Министарства тајно и кришом

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг одговорила је министру Владану Вукосављевићу на његове јучерашње оптужбе истакавши да Београдски фестивал игре не жели да добије новац Министарства културе и информисања тајно и кришом.

Аја Јунг је у писму Владану Вукосављевићу навела да јој елементарно васпитање не дозвољава да одговара на његове прозивке и погрешне наводе, али "ипак морам да заштитим Београдски фестивал игре од Вашег беса и мржње, као што Ви самостално и храбро штитите Министарство културе и информисања од Аје Јунг".

"Приметила сам да сте баш јуче, на дан обележавања 20 година од бомбардовања зграде РТС-а, време провели у писању дугог и аналитичног писма мени, директорки једног фестивала. Уместо да ми импонује, у потпуности ме ужасава да због тог писма нисте стигли да проведете ни минут Вашег времена у Абердаревој", истакла је Јунгова.

"Запањујуће је то што ни 2017. године, као ни данас, нисте разумели да Београдски фестивал игре не жели да добије новац Министарства културе и информисања тајно и кришом, Вашом вољом или невољом", додала је Јунгова.

Указала је да се Београдски фестивал игре догађа пред очима публике, па је јавни конкурс једина правно ваљана могућност за доделу средстава.

"Ја одбијам да се домунђавам са Вашим сарадницима, државним секретарима или шефовима Кабинета, већ захтевам да унапред знам колико средстава ће бити опредељено за одржавање Фестивала игре, као што и Министарство културе и информисања уредно, и бар 10 месеци пре одржавања, обавештавам о програму и начину његовог представљања у земљи и иностранству", нагласила је Јунгова.

Јунгова у писму Вукосављевића подсећа да тај програм и план активности шаље искључиво електронском поштом, као и да су се за време његовог мандата само једном састали. "И то је било довољно, јер сте време користили на излизане цитате и флоскуле, у покушају да фасцинирате своје сараднике", додала је Јунгова.

"Господине Вукосављевићу, много сте у својој мржњи и писму одлутали, јер нико није говорио о новцу, већ о Вама. Ни сада, ни 2017. године, у оном тексту у Блицу. И нико није поменуо Министарство и драгоцене људе који у њему раде, већ искључиво Вас. Имајте у виду да никада нисам лицитирала цифрама, већ Вашим игнорисањем програма и најважнијих светских аутора и играча. И нисам Вас неукусно осудила на кратко министарско трајање, јер сведоци смо да Ви трајете баш дуго", објаснила је Јунгова.

"Само сам на питање новинара о судбини већ одржаног Београдског фестивала игре констатовала да поједини уметнички домети и гостовања великих звезда, умеју да наџиве причу о њиховим позиварима, организаторима, али и причу о министрима, секретарима и члановима комисија... Хтедох рећи, могли сте бар једног дана бити део неке пожутеле фотографије са Баришњиковим, Килијаном или Нахарином, а ни то нисте успели", напоменула је директорка Београдског фестивала игре.

Јунгова, такође, у писму наводи да не би говорила о приватним организацијама и институцијама културе, јер су управо приватне иницијативе и пројекти стуб сваког озбиљног друштва.

"Уосталом, господине Вукосављевићу, познајемо се још од онда када сте Ви радили у приватној агенцији 'Логос' и држали банер маркета 'Супер веро' на првој конференцији за новинаре Београдског фестивала игре. После сте ушли у приватни бизнис са некретнинама, а онда игром несрећних околности по културу, постали први министар без културе и без информисања. Зато ме и не чуди да писмо које потписујете и упућујете мени, пласирате на званичном сајту Министарства културе и информисања Републике Србије, са вицкастим и оригиналним насловом каквог сте се само Ви могли сетити", поручила је Јунгова.

"У будућности, ма где она била, саветовала бих Вам и мало више поштовања према женама и мајкама. Било да су менаџерке или уметнице или само успешне жене. Ако успете то поштовање да покажете, бићете и Ви верујем мало успешнији", закључила је директорка Београдског фестивала игре.

Претходно је Аја Јунг на конференцији за новинаре посвећеној обележавању Светског дана игре изразила дугогодишње неслагање и незадовољство сарадњом са министром Вукосављевићем и навела да се ниједан министар није толико трудио да угуши Београдски фестивал игре као он.

На то је реаговао Вукосављевић који је изјавио да је Аја Јунг изрекла лажи на његов рачун и обманула јавност и оптужио Јунгову да врши притисак на Министарство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво