Сачувајмо природу Србије за генерације које долазе

Александра Дошлић из Министарства заштите животне средине је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да се данас суочавамо са трајним проблемима уништавања природе. Наводи да често имамо примере у заштићеним подручјима када компаније и појединци граде скијалишта, мини-хидроелектрани туристичке објекте и трајно уништавају екосистеме и ресурсе који су потребни становништву.

Александра Дошлић је, гостујући у Јутарњем програму, указала да ће се будуће генерације суочити са великим проблемом, непостајања природних богатства. 

"Мислим да наша јавност уопште није свесна проблема које ће генерације и генерације после нас имати, неће имати воде, природних богатстава. Довољна је једна мини-хидроелектрана да уништи биодиверзитет јер након тога нема никаквог биљног и животињског света", објашњава Дошлићева.

Наводи да често имамо примере у заштићеним подручјима када компаније и појединци граде скијалишта, мини-хидроелектране и туристичке објекте и трајно уништавају екосистеме и ресурсе који су потребни становништву.

Додаје да често разговарају са инвеститорима како би им указали да неки њихови пројекти нарушавају – Националне паркове, заштићене резервате, биодиверзитет, али, како каже, они остају при тврдњи да њихови пројекти не утичу негативно на природу и биодиверзитет.

Истиче да се под заштићеним подручјем налази непуних осам одсто територије Републике Србије и пита се зашто су та подручја толико атрактивна за инвеститоре.

Слободан Симић, председник Асоцијације националних паркова Србије и директор Специјалног резервата природе Засавица, наводи да не би желео да Засавица добије статус националног парка.

"Не зато што су национални паркови огромне површине, а резервати природе су мање површине са изразитим биодиверзитетом. Ми на малом подручју имамо невероватан биодиверзитет и то треба сачувати у том облику", објашњава Симић.

Додаје да су национални паркови и заштићени резервати благо које треба промовисати широм света.

"Наш циљ је да нас посети што више људи да то види јер је Србија прелепа земља са великим природним богатством", закључио је Симић.

Заштита природе у Србији има дугу традицију. Први писани траг о томе се налази у Душановом законику из 14. века, где се забрањује прекомерна сеча шума у тадашњем Српском царству. Данас, Србија има пет националних паркова, односно целина које су заштићена подручја од изузетног природног и културно-историјског значаја.

Национални паркови су један од највиших облика заштите животне средине. Својим вредностима данас национални паркови надилазе границе Србије и укључени су у Европску федерацију националних паркова – Европарк. Званично Србија има пет националних паркова: Фрушка гора, Ђердап, Тара, Копаоник и Шар-планина. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 24. апр 2019, 13:31) - Nemanja [нерегистровани]

Zasto

ne zaustavis gradnju mini hidrocentrala?