Вакцинација није само лична, већ и колективна одговорност

Прошле године је порастао обухват имунизације против малих богиња, заушака и рубеле. Вакцинација је колективна одговорност којом штитимо и околину и оне који нису могли због различитих обољења да приме вакцину, истичу у "Батуту".

Почиње Европска недеља имунизације чији је циљ повећање имунизације, јачањем уверења о потреби заштите сваког детета и особе од болести које се могу спречити вакцинацијом.

Имунизацијом се спречавају компликације и смртни исходи од болести међу којима су дечја парализа, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, хепатитис Б, морбиле, заушке, рубеоле, неке врсте запаљења плућа и рак грлића материце.

Дарија Кисић Тепавчевић са Института за јавно здравље "Батут" указује да су у претходном периоду постигнути одлични резултати.

"Прошле године је значајно порастао обухват имунизације против малих богиња, заушака и рубеле. Обухват имунизације у другој години живота износи 93,4 одсто, чиме се приближавамо оним заштитним 95 одсто, које ће нас штитити од ових обољења. У Београду и Нишу где је био најнижи обухват сад је преко 95 одсто", навела је Кисић Тепавчевићева.

Указује да је вакцинација колективна одговорност и да њоме штитимо и околину и оне који нису могли због различитих обољења да приме вакцину.

"Треба да се понашамо одговорно, заштитимо себе и породицу како бисмо постигли висок степен имунитета популације који би нас у наредном периоду штитио од болести које могу да се спрече вакцинацијом", истакла је Кисић Тепавчевићева.

Недеља имунизације је годишњи догађај чији је циљ да се што више људи освести и упути на то колико је важно да заштитимо децу од болести које се могу спречити вакцинацијом. Ова четрнаеста недеља имунизације обележава се у свим регионима Светске здравствене организације, тако и у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи