Изградња жичаре одложена по налогу Управног суда

Управни суд у Београду донео је решење којим се налаже заустављање радова на пројекту жичара са гондолом на Калемегдану до доношења коначног решења о законитости грађевинске дозволе коју је за припремне радове издало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, саопштио је Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину. На одлуку суда реаговало је Министарство.

Управни суд је закључио да је захтев Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) за одлагање извршења решења основан те да би извођење радова на Калемегдану могло да има ненадокнадиве последице по културно добро – Калемегданску тврђаву и животну средину.

Решење Управног суда је донето 19. априла. 

Према закључку Управног суда, извршењем решења о грађевинској дозволи била би нанета штета ширим интересима јавности која би се тешко могла надокнадити.

Према решењу Управног суда, радови на Калемегдану не смеју бити настављени док суд не донесе коначну одлуку о законитости грађевинске дозволе.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 1. априла издало решење о грађевинској дозволи којом се одобравају припремни радови на Калемегдану, на подручју Београдске тврђаве и археолошког налазишта "Антички Сингидунум".

Припремни радови укључују и ископ земље и побадање бетонских шипова. Претходно је на истој парцели, без издате грађевинске дозволе, посечено дрво које је представљало симбол Калемегдана, наводи РЕРИ.

РЕРИ је 17. априла понео тужбу Управном суду, захтевајући да се грађевинска дозвола за извођење припремних радова поништи као незаконита, а да се припремни радови хитно зауставе.

"Одлука Управног суда показује да владавина права у Србији и даље постоји те да борба за заштиту животне средине и јавног интереса правним средствима даје резултате", саопштио је РЕРИ.

Министарство: Поштоваћемо одлуку суда

На одлуку Управног суда реаговало је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које истиче да ће, као и увек до сада, поштовати одлуке суда, јер је у оквиру своје надлежности донео законито решење.

"Изражавамо наду да ће Управни суд по тужби против решења Министарства радити једнако ажурно и ефикасно као што је донео решење о одлагању извршења нашег решења", саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Министарство наглашава да је за припремне радове на изградњи жичаре са гондолом на Калемегдану посебна грађевинска дозвола донета по захтеву "Скијалишта Србије" на основу члана 133 Закона о планирању и изградњи.

"Посебна грађевинска дозвола којом се одобравају припремни радови донета је у складу с важећим просторним планом и планским актима града Београда, као и у складу с решењем Завода за заштиту споменика културе. Дозвола се односи на припремне археолошке радове на Калемегдану, који треба да буду изведени", додало је Министарство.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво