Изградња жичаре одложена по налогу Управног суда

Управни суд у Београду донео је решење којим се налаже заустављање радова на пројекту жичара са гондолом на Калемегдану до доношења коначног решења о законитости грађевинске дозволе коју је за припремне радове издало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, саопштио је Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину. На одлуку суда реаговало је Министарство.

Управни суд је закључио да је захтев Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) за одлагање извршења решења основан те да би извођење радова на Калемегдану могло да има ненадокнадиве последице по културно добро – Калемегданску тврђаву и животну средину.

Решење Управног суда је донето 19. априла. 

Према закључку Управног суда, извршењем решења о грађевинској дозволи била би нанета штета ширим интересима јавности која би се тешко могла надокнадити.

Према решењу Управног суда, радови на Калемегдану не смеју бити настављени док суд не донесе коначну одлуку о законитости грађевинске дозволе.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 1. априла издало решење о грађевинској дозволи којом се одобравају припремни радови на Калемегдану, на подручју Београдске тврђаве и археолошког налазишта "Антички Сингидунум".

Припремни радови укључују и ископ земље и побадање бетонских шипова. Претходно је на истој парцели, без издате грађевинске дозволе, посечено дрво које је представљало симбол Калемегдана, наводи РЕРИ.

РЕРИ је 17. априла понео тужбу Управном суду, захтевајући да се грађевинска дозвола за извођење припремних радова поништи као незаконита, а да се припремни радови хитно зауставе.

"Одлука Управног суда показује да владавина права у Србији и даље постоји те да борба за заштиту животне средине и јавног интереса правним средствима даје резултате", саопштио је РЕРИ.

Министарство: Поштоваћемо одлуку суда

На одлуку Управног суда реаговало је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које истиче да ће, као и увек до сада, поштовати одлуке суда, јер је у оквиру своје надлежности донео законито решење.

"Изражавамо наду да ће Управни суд по тужби против решења Министарства радити једнако ажурно и ефикасно као што је донео решење о одлагању извршења нашег решења", саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Министарство наглашава да је за припремне радове на изградњи жичаре са гондолом на Калемегдану посебна грађевинска дозвола донета по захтеву "Скијалишта Србије" на основу члана 133 Закона о планирању и изградњи.

"Посебна грађевинска дозвола којом се одобравају припремни радови донета је у складу с важећим просторним планом и планским актима града Београда, као и у складу с решењем Завода за заштиту споменика културе. Дозвола се односи на припремне археолошке радове на Калемегдану, који треба да буду изведени", додало је Министарство.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 24. апр 2019, 01:24) - anonymous [нерегистровани]

Koblenz

Gondola u Koblenzu se ne kaci na tvrdjavu staru vise stoleca.Kalemegdan je sama po sebi turisticka atrakcija.A koblenz , i nije bas na svetskoj rang listi najposecenijih gradova na svetu i pored gondole
Vesna

(уторак, 23. апр 2019, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

Ko

Ko je investitor???

(уторак, 23. апр 2019, 16:14) - Aggro [нерегистровани]

Suve pare versus istorija zemlje

Pa da vidimo na koju stranu će prevagnuti.

(уторак, 23. апр 2019, 16:12) - anonymous [нерегистровани]

Drvo

Da li ce tko snositi posledice za nelegalno posecedo drvo?

(уторак, 23. апр 2019, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

Неупућени

Гондоли се опиру само неупућени. Обиђите мало свет и погледајте на пример гондолу у Кобленцу или неким другим градовима. То је пре свега туристичка атракција.

(уторак, 23. апр 2019, 13:15) - Sandra [нерегистровани]

Istorija i kultura treba da se čuvaju

Kulturna i istorijska svojina treba biti zaštićena. Lepo je uraditi nešto novo i za turiste intresantno, ali prvo ipak treba dobro proveriti da li to ometa istorijsku i kulturnu baštinu.

(уторак, 23. апр 2019, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

Postovace se odluka suda sve dok stigne dozvola, a onda ce se nastaviti sa radovima.