Ватрогасци, борци против ватре и немара

Сваке године пожари однесу неколико људских живота и причине огромну материјалну штету на објектима и у шумским екосистемима. Да би се то избегло, најважнија је превенција. Зато ватрогасци-спациоци редовно спроводе показне и превентивне вежбе.

Од почетка године пожешки ватрогасци имали су 52 интервенције, а од тога је евидентирано 36 шумских пожара, у којима је изгубљен и један људски живот.

Неодговорност појединаца угрожава људе, имовину и природу, али су зато они који се хватају у коштац са ватром увек у приправности.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Ужице Саша Цицварић каже да свака вежба носи своје неке бенефите, а и укаже на одређене грешке.

"Показна вежба нам говори неку реалну ситуацију, значи она треба да одслика ту реалну ситуацију, колико имамо људи, колико имамо технике, какве су нам могућности и каква је опасна производња. Тако да бисмо из овога извукли неке поуке", рекао је Цицварић. 

Многе установе и предузећа у Златиборском округу организују са ватрогасцима заједничке вежбе. Нека предузећа у Пожеги такву активност спроводе и два пута годишње. 

"Да нас ништа не сме изненадити, то би било добро, мада је живот пун изненађења, али треба се снаћи у том изненађењу", истиче Томислав Милетић, главни ментор практичне наставе "Инмолд" - Пожега.

Управо су вежбе провера способности, а у пракси ватрогасци-спасиоци успевају да се изборе са свим изазовима који прате њихов посао, било да је реч о пожарима, поплавама и другим недаћама, које су, често, последица људске немарности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво