Ригорозни тестови пред "Заставом НТВ"

Војнотехнички институт у сарадњи са привредним друштвом "Застава ТЕРВО" из Крагујевца учествовао је у пројектовању новог теренског возила "Застава НТВ".

"Застава НТВ" је произведена у крагујевачкој фабрици у две варијанте, као комби са продуженом кабином за превоз 8+1 лица и теретно возило са кратком кабином за транспорт оруђа и материјала масе до 1,4 тоне.

Обе варијанте су предвиђене и за вучу оруђа и прикључних средстава укупне масе до 1,7 тона.

"Застава НТВ" представља вишенаменско функционално возило максималне носивости 7,5 тона (корисне 2,5 тоне), које је изузев мотора, мењача и независног система вешања у потпуности произведено у фабрици "Застава ТЕРВО", саопштило је Министарство одбране.

У мото-трансмисионом делу уграђени су савремени турбодизел мотор марке "Каминс", аутоматски мењач фирме "Алисон", као и двостепени разводник погона са хидродинамичким претварачем обртног момента.

Систем независног ослањања возила пружа оптималне вучно-динамичке карактеристике при кретању на терену, као и повећану удобност при кретању на путевима са савременим коловозима.

Димензије и маса возила су такве да пружају могућност уградње додатног терета у возило у смислу балистичке заштите, туреле са наоружањем, као и разне опто-електронске справе и уређаје.

Лабораторијска, полигонска и теренска испитивања возила "Застава НТВ", које ће током испитивања бити подвргнуто веома ригорозним и захтевним тестовима, треба да докаже да су усвојена концепција возила и његове вучно-динамичке карактеристике у потпуној сагласности са постављеним захтевима.

"Током испитивања у клима-комори Техничког опитног центра, као и испитивања које предвиђа десетине хиљада пређених километара на врло захтевним теренима Делиблатске пешчаре, Златибора и Фрушке горе, биће извршени тестови и провере свих функционалних карактеристика возила, као и њихова усаглашеност са елементима почетних тактичко-техничких захтева", закључује се у Министарству одбране. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 09:48) - anonymous [нерегистровани]

Sta mi isprica!

Sta sve necu procitati u ovim komentarima! Da Cummins (jedan od najvecih prozvodjaca teskih motora na svetu) i amercka vojna industrija nisu na dobrog glasu! Pa ko je onda na dobrom glasu!?

(уторак, 23. апр 2019, 01:31) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Sta je naše u svemu ovome?Zar nismo u stanju da sami napravimo motor i mjenjač?Gdje je naša pamet?

(уторак, 23. апр 2019, 00:51) - anonymous [нерегистровани]

Americka okupacija

Pomenuti ugradjeni motor "Kamins" (Cummins) i menjac "Allison" su Americke kompanije koje kao i ostatak Americke automobilske industrije nisu ni malo na dobrom glasu. Tuzno je da i ovako podrzavamo njihovu industriju.

(понедељак, 22. апр 2019, 22:50) - anonymous [нерегистровани]

Nikola

Bas mi se svidja. Strava je.

(понедељак, 22. апр 2019, 21:02) - anonymous [нерегистровани]

odlicno

da kupim jedno za Lov...