Планета Земља све мање плава и зелена

Међународни дан планете Земље обележава се данас. Уједињене нације су одредиле 22. април као дан борбе против нарушавања животне средине, с циљем да се утиче на све државе, али и појединце да се укључе у глобалну акцију ширења еко–свести.

"Заштити наше врсте – у природи ништа не постоји само", овогодишња је тема светског Дана планете. Фокус је на заштити угрожених врста које су на ивици изумирања због климатских промена, загађењу воде, земље и ваздуха, крчењу шума и криволова.

Наша планета је све мање плава и зелена, а човек заборавља да је део природе и да је све што чини узрок и последица стања животне средине. Дан планете Земље глобални је апел за спас биљних и животињских врста, јер је људска цивилизација развојем индустрије одговорна за нарушену равнотежу природе и угрожавање биоразноликости.

Србија активно учествује у решавању глобалних еколошких проблема, пре свега кроз законодавне оквире заштите животне средине и достизање европских еколошких стандарда, наводе из Министарства заштите животне средине.

"Урађена је преговарачка позиција за Поглавље 27 чије се усвајање очекује до краја године. Ове године ће бити усвојен Закон о климатским променама и прва национална Стратегија борбе против климатских промена са акционим планом", поручује министар Горан Триван.

Триван наводи да Министарство подржава општине у акцијама пошумљавања и израде документације која је предуслов изградње 360 система за прераду отпадних вода, ради на моделу Зеленог фонда, а покренута је и иницијатива за забрану увоза старих аутомобила са еуро 3 мотором у циљу смањења загађења ваздуха, као и акција за смањену употребу пластичких кеса.

Министар истиче да је за заштиту животне средине неопходан допринос на индивидуалном нивоу – свако може да посади дрво, не прља паркове, шуме и реке, не загађује ваздух, не користи и не баца пластику.

"Мајка Земља и њени екосистеми су наш дом. Волимо своју планету Земљу као што волимо свој дом, своју породицу", истиче Триван и подсећа да је брига за добробит планете, не само брига за здравље свих нас, већ и за здравље будућих генерација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара