Две хиљаде људи чека на трансплантацију

Крајем прошле недеље у Нишу и Београду урађене су четири трансплантације и продужена четири живота. Све то захваљујући породици која је дала сагласност да се органи пацијенткиње која је доживела мождану смрт - срце, јетра и бубрези дају онима којима су потребни.

Душица Стојановић из Ниша, која има 55 година, и 21-годишњи Александар Младеновић из нишког села Чокота, који су годинама били на дијализи, опорављају се у нишком Клиничком центру после пресађивања бубрега. Истичу да је најгоре прошло и да нема проблема.

Лекари кажу да су оба пацијента у стабилном клиничком стању.

"Посттрансплантациони период протиче уредно, без било каквих хируршких компликација и за сада без било каквих интернистичких компликација, потпуно хемодинамски стабилни. Бубрези су почели полако да се опорављају", наводи др Бранка Митић, директорка Клинике за нефрологију КЦ Ниш.

Њих двоје, као и двоје пацијената којима су Београду пресађени срце, односно јетра, нови живот започињу захваљујући хуманости породице донора.

"Сви заједно дугујемо велику захвалност породици која је у тешким тренуцима имала довољно снаге да давањем сагласности омогући да се продужи живот неким другим људима", истиче проф. др Зоран Радовановић, директор Клиничког центра Ниш.

Експлантацију и две трансплантације бубрега у Нишу је радио тим који чини више од 30 хирурга, анестезилога, нефролога, радиолога, сестара.

"Пацијенткиња је након потврђивања мождане смрти од стране неуролога пребачена на Клинику за анестезиологију ради праћења виталних функција и различитих лабораторијских дијагностичких процедура. Тим лекара из Ниша и Београда приступио је експлантацији органа", наводи др Горан Милошевић, Координатор за трансплатацију органа.

У овом тренутку више од две хиљаде људи у Србији чека на трансплантацију срца, јетре, рожњаче, бубрега и плућа.

број коментара 0 Пошаљи коментар