Ауто-пут преко сремских њива за бржи превоз робе и људи

У Срему су почеле припреме за градњу ауто-пута од Кузмина до Сремске Раче. Новом трасом убрзаће се превоз робе и путника и спајање постојеће деонице ауто-пута Е-70 са Републиком Српском.

Пре двадесет дана замочварено неуређено шипражје, данас на пет хектара Џаковића баре у Кузмину, градилиште. Уз бројне машине, 35 мајстора из Турске, бетонирају терен и постављају монтажне кућице.

"Правимо камп за смештај хиљаду људи који ће радити, овде ће бити асфалтна и бетонска база, пројекат је вредан око 250 милиона евра", каже шеф градилишта Јусуф Шадл.

Српско-турском инвестицијом гради се 23 километра пута, две петље, мост на Босути и нови мост на Сави, дуг 1.200 метара. Инфраструктурни пројекат од изузетног значаја за цео Срем.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер каже да ће то омогућити много бржу трговину, промет робе и људи преко граничног прелаза.

"С обзиром да ће се градити и нови прелаз на ауто-путу који ће спречити гужве на садашњем прелазу Сремска Рача. С друге стране, постојећи гранични прелаз ће бити померен на територију Босне и Херцеговине, тако да мештани Раче неће више морати да пролазе кроз гранични прелаз", објашњава Санадер.

Ширина путног коридора биће 300 метара, а пољопривредницима ће бити омогућен пролаз ка ораницама.

Откуп земље од мештана 

Ауто-пут ће се градити преко сремских њива, а тренутно је половина у државном власништву. Од мештана ће се откупљивати не као пољопривредно, него неизграђено грађевинско земљиште, што је занатно виша цена.

"Не пролази кроз моју њиву, добро је што се гради, али неким људима ће сећи и три њиве", наводи Ненад Марић из Кузмина.

На путу ка Босни кроз Кузмин, Босут и Сремску Рачу, дневно прође на хиљаде возила. Гужве су свакодневне.

Председник МЗ Кузмин Мирослав Раковић каже да ће за ту месну заједницу ауто-пут бити спас.

"Изместиће се сви камиони и друга возила ван насељеног места, а с друге стране, већина људи ће наћи запослење", истиче Раковић.

Роса Манојловић из Сремске Раче каже да када иду у село, камиони сметају њима, а и они камионима. Нада се да ће ситуација бити боља.

Рок за завршетак радова је шест година. Турски грађевинари очекују да посао буде готов и пре. Очекују и да постављањем камена темељца новог моста на Сави код Сремске Раче, половином године, градњу ауто-пута озваниче председници обе земље.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво