Правописне и граматичке грешке упорне и честе

Број оних који немају основно образовање се смањује, али грешке при говору или писању честе су и код високообразованих људи. У опадању културног нивоа, ни језичка култура не може да буде поштеђена. Које су најчешће грешке у свакодневном говору?

Међу најчешћим грешкама су оне које се тичу употребе речи "јер" и облика "је л'". На пример: "Јел си стигао?" уместо "Јеси ли стигао?" или "Јер можеш ово да урадиш?"  

"Јер" узрочни везник и значи "зато што", док се облик "је ли" употребљава у упитним реченицама насталим према изјавним.

"Мислим да се највећи број грешака догоди јер се ради у брзини, јер је инерција јача од знања, од искуства и од свести говорника да нешто није рекао довољно добро", објашњава лектор Јелена Дубајић Пантић.

Правописне и граматичке грешке упорне су и честе. Иако је српски језик један од најмелодичнијих језика на свету, свакодневно се сусрећемо с непоштовањем правила наше граматике.

Професор Добривоје Станојевић са Факултета политичких наука истиче да му најчешће пада у очи грешка када се каже "сво време", уместо "све време".

"Тиме нас је некако 'заразио' Војислав Илић у својој песми када је рекао 'мутно је небо сво', али има и 'добрих' грешака јер уствари ви тада видите са ким имате посла", напомиње професор Станојевић.

Једна од акција која се бави заштитом српског језика, писма и опште језичке културе, може се видети на билбордима широм Београда, са народним пословицама и загонеткама.

Циљ је да што више људи види како се правилно употребљавају речи у нашем језику.

"Човек ако прочита свако вече једну или две зачкољице, на правом месту, не на интернету нужно где може да буде и неспоразума, онда ће он у пуној мери да поправи свој говор, да буде ближи духу српскога језика, да се јасније и прецизније изражава, и на тај начин да боље исказује своје мисли, хтења, осећања, па ако хоћете и политичка уверења", сматра професор Станојевић.

Граматичке вежбе, као и уџбеници, нуде примере којима се брзо и лако обнавља и утврђује знање научено још у основној школи.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво