Ускршње јутро у Зрењанину

Велики број верника данас слави Ускрс. Које су особености, а шта је традииција у празновању овог дана, којем се највише радују деца?

Ускршње јутро најрадосније је деци која у трави траже слаткише, фарбана јаја и поклоне.

Предстоји одлазак у цркву на ускршње богослужење и зрењанинска породица Јонаш је на окупу за доручак.

"За ручак нека су јела традиционална, код нас је шунка кувана, хрен и пуно колача", каже Кристина Јонаш, домаћица.

Домаћице су ових дана имале пуне руке посла, јер треба припремити колаче, банатске гурманлуке, као и нека традиционална јела са ускршње трпезе. Кување шунке је обавеза домаћина.

"Шунка се кува негде три, четири сата, можда и дуже да би то све било како треба. Када се шунка извади из те воде у ту воду се скувају јаја и онда, то је готов посао што је мушки део", каже Јано Јонаш из Зрењанина.

Велики број грађана на раду у иностарнству долази у Србију за празнике, јер Ускрс је пре свега окренут окупљању породице.

"Ускрс је задржао тај свој народни, породични обичај и вредност и због тога наши људи већином, сада говорим за католике овде у Банату, у Зрењанину још више славе код куће", каже Ладислав Немет, зрењанински бискуп.

Овог јутра Ускрс ће почети богослужењима у храмовима, на мађарском језику у 9 часова, а на хрватском у 18 часова. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи