Кад грађани кроје општинске буџете

Када су крајем прошле године кројени општински буџети за ову годину, о томе како ће се трошити новац намењен инвестицијама први пут су одлучивали и грађани. Законска обавеза локалних самоуправа била је да спроведу јавне расправе, учинило је то две трећине општина уз мали одзив грађана. Сада се у тај процес креће раније.

Флајери или пано на пијачни дан у Бојнику, све је у игри да се привуку грађани ненавикли да буду питани. Искуства преносе самоуправе у којима су последњих година грађани одлучивали како ће се трошити новац од пореза на имовину. Сомбор се тако већ пету годину мења по мери грађана.

"Оно што је победило је предлог који се односи на изгрдњу шеталишта поред канала у Сомбору, које ће бити део целине будући да смо на исти начин пред две године исто тако на партиципативном моделу изградили купалиште", каже Бранислав Своирцан, помоћник градоначелника Сомбора.

Они који прошле године нису стигли да са грађанима одлуче о најважнијој инвестицији, ову су започели честим сатанцима у месним заједницима и већ је јасно око чег ће се надгласавати.

"Локална инфраструктура, изградња путева, одржавање сеоских путева, реконструкција кухиња по школама, вртићима и слично", каже Слађан Јаковљевић из Општинске управе Рековац.

Порез на имовину пуни и до 12 одсто општинских буџета, а за инвестиције неке локане касе издвајају готово трећину новца.

"Велике су разлике у њховој структури и у њиховим обавезама па и у њховим буџетима, оно што ми очекујемо у наредном периоду је да се повећају издвајања за капиталне инвестиције", каже Саша Магић из Министарства државне управе и локалнне самоуправе.

За сада, грађани се локалној власти обраћају кад имају проблем у својој улици или згради, ређе због општег интереса. Међутим у анкети Пројекта реформе пореза на имовину, чак половина њих одговорила је да их локалне самоуправе и не подстичу на заједничко одлучивање.

"Оштине су вољне пре свега, да уђу у овај процес учешћа грађана јер је то пре свега процес и веровтно ће захтевати много више времена него што то сви ми очекујемо", каже Бранислав Милић из Швајцарског пројекта реформе пореза.

Рок да општине договоре са грађанима шта ће се догодине градити је 30. новембар. Довољно дуго да се не понови недавна прича из Алексинца, о покушају да стари дрворед замене пластичне палме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи